Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları

Teravih Namazının niyeti ve kılınışı

Teravih namazı Ramazan ayında kılınan özel bir namazdır. Sünnet olan bir namazdır. Kişi bu namazı kılmadığında günaha girmez. Ancak kılınması çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu namazı Ramazan ayında özel olarak kılmıştır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (4)

Teravih namazı kaç dakika sürüyor?

Teravih namazı Yatsı namazı kılındıktan sonra ve Vitir namazı öncesinde kılınıyor.

Normalde Teravih namazı 20 dakika sürüyor. Ancak Yatsı ve Vitir namazı ile birlikte kılındığı için Teravih namazını kılma süresi tesbihle birlikte 40 dakikayı bulabiliyor.

Teravih namazı 20 rekattır. Ortalama her rekat 1 dk sürsün.  Normalde teravih namazı 20 dk sürmektedir. 10 rekatlık yatsı namazı ve 3 rekatlık vitir namazı ile birlikte hesaplarsak toplamda Teravih namazı yaklaşık 35 dk sürmektedir.

Teravih namazına nasıl niyet edilir?

Teravih namazı, camide, mescidde, cemaatle imama uyarak ya da ferdi, tek başına, evde de kılınabilir. Camide cemaatle kılınması daha sevaptır. 

Teravih namazı İmama uyarak kılınacaksa, euzu besmele çekilerek

“Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya uydum imama” denilir. İmam açıktan Fatiha suresini ve zammı sure ya da Kuran-ı Kerim'den ayetler okur. İmam okurken cemaat dinler.
Tek başına  kılınacaksa, “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya” niyetiyle başlanır.
Namaz, her rekâtında Fatiha Suresi ve bir zammı sure okunarak, iki rekâtta bir selam verilerek kılınır. Dört rekatta bir selam verilerek de kılınabilir.
Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (8)

Rekat Rekat Teravih Namazının kılınışı:

1. Rekat

1. Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahuekber diyerek namaza başlanır.


2. Gizlice Sübhaneke duası okunur.
3. Euzu Besmele çekilir.
4. Fatiha Suresi okunur.
5. Zammı Sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.


6. Allahuekber diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.


7. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Lekel Hamd denilir.


8. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
9. İki defa secde yaptıktan sonra ‘Allahuekber’ denilerek ikinci rekata kalkılır.

 2. Rekat

10. Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur.
11. Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.


12. ‘Allahukber’ diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.


13. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Leke’l-Hamd denilir.


14.  Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.


15.  Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir.


16.  Eğer dört rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda Ettehiyyatü ve Salli, Barik duaları okunur sonra üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekat birinci rekatta olduğu gibi yine sübhaneke duası ile başlar.

3 ve 4. Rekat

Kalan iki rekat, aynı ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik, Rabbena dualarınsan sonra önce sağa sonra sola "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diye selam verilir. 

2'şer rekat olarak ya da 4'er rekat olarak bu şekilde üst üste kılınarak 20 rekat tamamlanır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (3)

Teravih namazının rekat sayısı ve vakti nedir?

Teravih namazı, Hz. Peygamber'den itibaren tarih boyunca 20 rekât olarak kılınmış ve bu uygulama günümüze kadar devam etmiştir.

Teravih namazı, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinde de,  günümüze kadar camilerde cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır.

Ancak meşguliyet veya yorgunluk gibi nedenlerle 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât olarak da kılınabilir. Dileyen 8 rekat olarak kılabilir. 8 rekatında camide imama uyar, sonrasında bitirip çıkabilir. Böyle yapanları yadırgamamak gerekir. Ancak camide cemaat içinde fitne ve karışıklığa sebep olacaksa tam kılmakta fayda var. 8 rekat kılmak isteyen evde kendi başına kılmayı tercih ederse daha güzel olur.

Teravih namazının vakti, yatsı namazının ardından başlayıp, sabah namazına kadar süren zamandır. Yatsı namazı ile Vitir namazı arasında kılınır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (6)

Kadınlar Teravih Namazını camide kılabilir mi?

Kadınlar da teravih namazını camide cemaatle ya da evde kılabilirler. Namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli olsa da, camide cemaatle kılmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (2)

Teravih Namazının Önemi nedir?

Teravih namazı, Ramazan ayının vazgeçilmez ibadetlerinden biridir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), teravih namazını ramazan ayında özel olarak kılmış ve bu namazı kılanların geçmiş günahlarının affedileceğini müjdelemiştir. Bu bakımdan teravih, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkede olarak kabul edilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Teravih namazı hakkında şöyle buyurmuştur: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını, Teravih kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173)

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (5)

Teravih Namazı Ne Zaman Kılınır?

Teravih namazı, 2024 Ramazan ayı için 10 Mart Pazar günü kılınan ilk teravih ile başladı. Ramazan ayı süresince her akşam Yatsı namazından sonra tüm camilerimizde cemaatle kılınmaktadır. Dileyen evinde Yatsı namazının farz ve sünnetlerini kıldıktan sonra Teravih namazını sahur vaktine kadar, imsak kopuncaya kadar kılabilir. Teravih sonrasında da Vitir namazı kılınır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (9)

Yatsı namazından önce teravih kılınabilir mi?

Hayır, yatsı namazından önce Teravih namazı kılınmaz. Kılınırsa kabul olmaz. Yatsı kılınmamışsa önce Yatsı namazı kılınır. Kılınmayan teravih namazının da kazası olmaz.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (1)

Teravih ne demektir?

Teravih Arapça bir kelimedir. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelir.

Arapça sözlükte tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namazın adıdır.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (2)-1

5 Vakit namazını kılmayan Teravih Namazını kılsa kabul olur mu?

5 vakit namaz her müslümana Allah'ın emridir ve farzdır. 5 vakit namaz İslam'ın 5 şartından olup en önemli ibadetlerden biridir.  Namaz kılmayan Müslümanın Allah'a karşı hesabı ve sorumluluğu vardır.

Hiç bir teravih namazı 5 vakit namazın yerini tutamaz. Ancak 5 vakit namaz kılmayanlar da Teravih namazı kılmak isterse kılabilir, camiye gelebilir. 5 vakit namazını kılmayanların da Teravih namazı Allah'ın izniyle kabul olur.

Aynı şey oruç tutmayanlar için de geçerlidir. Oruç tutmayanlar da camiye gelebilir, Teravih namazı kılabilir. Allah kabul eder inşallah.

Ancak unutmayalım ki binlerce teravih namazı ne bir vakit farz namazın yerini tutar, ne de bir günlük Ramazan orunun yerini tutabilir.

Genç Gazete Teravih Namazı Nasıl Kılınır (1)-1

Kaynak: Ayhan Talha Bayraktar