“İhracat Rakamları Takdire Şayan” “İhracat Rakamları Takdire Şayan”
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) öncülüğünde hayata geçirilen, Türkiye’nin ilk ve tek mobilya tasarım merkezi olma özelliğini taşıyan ‘Atölye ‘İnegöl Mobilya Tasarım Merkezi ve Rekabet Merkezi’ Bursa-Ankara karayolu üzerinde Cumartesi günü hizmete açıldı.

SORUMLULUĞUMUZ ARTTI

Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, Derneğin 2010 yılında kurulduğunu hatırlatarak;

“Bugün önemli dönüm noktasına gelmiş bulunmaktayız. 176 üyeye sahip olan derneğimiz BEBKA desteği ile hayata geçirdiği bu projeyle sorumluluklarını bir kat daha arttırmıştır.

Bu merkezde yetişecek tasarımcılar önce İnegöl daha sonra Türk mobilya sektörü için hizmet verecek. Bu merkez inşallah mezun ve tasarımlarıyla ülkemizde takip edilen bir merkez olacak” dedi.

TASARIMIN MERKEZİ İNEGÖL OLACAK

İMOS’un İnegöl’ün en önemli sivil toplum kuruşlularından birisi olduğunu aktaran Yavuz Uğurdağ;

“İnegöl herkesin bildiği gibi mobilya şehridir. İMOS, bu mobilya şehrinde, mobilya sektörünü temsil eden bir dernektir. İnegöl artık mobilyanın başkenti olmuştur. Bunu bütün Türkiye’ye ve dünyaya yaptığımız faaliyetlerle kanıtladık. Tasarımın merkezi bundan sonra İnegöl olacak” diye konuştu.

MOBİLYADA BÜYÜME %11

Mobilya sektörünün İnegöl’de çok önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Uğurdağ şöyle devam etti;

“2014 yılında ihracat rakamları 350 milyon dolar. Bu rakam 2013 yılına göre yüzde 11 yükselme sağladı. Diğer sektörler düşüş olmasına rağmen çok şükür mobilya sektörü yüzde 11 büyüme sağladı.

Bu 350 milyon dolar ihracatı 631 firmamız yapıyor. Yani şuanda İnegöl’de ihracat yapma kapasitesi olan 631 firmamız var. Mobilya Tasarım ve Rekabet Merkezi ile derneğimizin binası hayırlı uğurlu olsun.”


“İnegöl'de ilkokul, ortaokul, liseden başlayarak bütün gençlerimiz çocuklarımız mobilyayı duyarak yaşıyorlar. Bizimle birlikte mobilya hayatı yaşıyorlar. Onun için mobilya sektörü İnegöl'de çok önemli bir sektördür. Öncü bir sektördür.

Bizler 2 aylık yönetim kuruluyuz. İnşallah ilk etkinliğimiz, tasarım ve yönetim merkezimizin açılışı oldu. Bundan sonra da faaliyetlerimiz, İnegöl mobilya sektörü adına büyüyerek devam edecektir.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Proje hakkında bilgi veren Atölye İnegöl Proje danışmanı Prof. Dr. Alper Er, Merkezin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek;

“Yeni mezun tasarımcıları İnegöl Mobilya sanayisiyle bir araya getirmek, onları bir arada çalışmaya yönlendirme noktasında bir çalışma yaptık. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği bu çalışmanın sonunda seçilen arkadaşlarımızı İnegöl’de kalıp, İnegöl’de kendi şirketlerini kurarak veya Tasarım Merkezi bünyesinde çalışarak, Mobilya Sanayine hizmet etmeleri konusunda destekleyecek. Çıkış noktamız buydu” dedi.

Alper Er, İnegöl’ün tasarım merkezi olma yolunda çok önemli adım attığını da sözlerine ekledi.

DESTEK 2014 YILINDA GELDİ

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise Atölye İnegöl projesinin Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının 2014 yılı mali destek programları kapsamında desteklendiğini söyledi.

Sektörün katma değerinin arttırılması anlamında projenin çok önemli olduğunun altını çizen Değirmenci, Kalkınma Ajansı olarak tasarım konusunda çalışma yürüttüklerini aktardı.

İNEGÖL HEPİMİZİN YÜZ AKI

“İnegöl’ümüz hepimizin yüz akı” diyen BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni;

“İnegöl, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında çok önemli kilometre taşı. Mobilya sektörünün adeta parlayan yıldızı. İnegöl artık ‘ben Türkiye'nin mobilyacılarını ben yetiştireceğim’ diyor.

Projeye BEBKA olarak 1 milyonluk bir destek verdik. Ama biz İnegöl'de farklı projelerde BEBKA’nın hibe olarak 4 milyonluk bir desteği, yatırımlarla birlikte 6-7 milyon desteği söz konusu. İnegöl Türkiye'nin parlayan yıldızı, ihracatımızın en önemli lokomotiflerinden biri olacak” ifadelerini kullandı.

TASARIM MOBİLYA İÇİN ÖNEMLİ

Tasarımın mobilya için önemli olduğunu belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç;

“Uzun zamandır emek verdiğimiz ve sektörümüze tasarım alanında katkı sağlayacağına yürekten inandığımız, Atölye İnegöl’ü harekete geçiriyoruz. Son 10 yılda İnegöl’ümüz ihracatını tam 12 kat arttırdı. Bugüne kadar İnegöl’ümüz bir mobilya kenti olduğunu ispatladı. Ama artık yeni bir dönemi başlatıyoruz. Artık hem İnegöl'ümüzü markalaştırıyoruz hem Türkiye tasarım merkezinin merkezi olma iddiamız var.”

“Mobilya sanatı ve tekniği birleştiren bir sektördür. Ama kalitenin anahtarı doğru tasarımdır. Tasarım mobilya sektörü için bir tercih değil gerekliliktir. Tasarım önemlidir demiyorum, mobilya sektörü için vazgeçilmez ve kaçınılmazdır” dedi.

İNEGÖL’Ü GIPTA İLE TAKİP EDİYORLAR

Yıllar önce İnegöl’ü mobilyanın başkenti yapma iddiasını koyduklarını aktaran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl;

“Yıllarca İnegöl Belediyesiyle, odasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasetiyle, mobilyacısıyla bu iddianın altının doldurulmasının mücadelesini verdi ve Türkiye’de belli bir noktaya getirdik.

Türkiye içerisinde İnegöl dışında yapılan toplantılarda, hep şuna şahit oldum; İnegöl’ü gıpta ile ve yakından takip ettiklerini ifade ettiler ve İnegöl olmanın mücadelesini verdiklerini söylediler.”

“Buda İnegöl'ün mobilyası adına nerelerde olduğunun en önemli göstergelerinden bir tanesi. Tabi İnegöl bu başarıyı birlik ve beraberlik ve kümelenme modelleri ile yakaladı. Bugün burada yine bir kümelenme modelini görüyor ve açılışını yapacağız.

Bizim mobilyada farkımızı yaratacak ve gösterecek en önemli proje, Atölye İnegöl’dür. İnegöl’ün mobilya başkenti olma yolunda, altını dolduracak en önemli projelerden bir tanesidir” dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise şunları dedi;

“Tasarımlarımız ile ön plana çıkmamız gerekiyor. İnegöl olarak farklılıklarımız var ama bugün bunun en net göstergesi olan Mobilya Tasarım Merkezini burada açmış olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu projenin sürdürülebilir bir proje olması gerekliliğini üzerine basa basa söylemek istiyorum.”

UNUTULANI HATIRLATTI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık’ın hayırlı olsun temennilerini bildirmesinin ardından konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin şöyle konuştu;

“Çok güzel bir hizmeti İnegöl'ümüze kazandırıyoruz. Burada çok güze hizmetler olacak. Belki de bir ufuk projesi olarak gençlere katkı koyacak bir Atölye Merkezi olacak. İnegöl'e devlet üniversitesi kazandırılması ile ilgili.

Allah kısmet ederse YÖK Başkanımız ile görüştüm, Sayın Başbakanımız ile görüştüm, o konu ile ilgili gelişmeler var. Yapacağımız üniversitenin temelini oluşturacak, buradaki sektörlerimizin temelini oluşturan mobilyanın, dizaynı, gelişimi, mühendisliği gibi ne varsa onu daha da ileriye götürecek mühendislik birimler oluşacak.”

“Esas teşekkürü hak eden kişiyi unutuyoruz. Kalkınma Ajanslarının kurulmasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmeyi unutuyoruz.”

İNEGÖL’ÜN İNSANI DEĞERLİDİR

Kaymakam Ali Akça ise konuşmasında şunlara değindi;

“İnegöl tarihi, bu günü ve sahip olduğu değerleri ile ülkemizin en önemli yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Ama İnegöl'ün en önemli değeri bu mevcut üretim gücünü yakalayan insan unsurudur. İnegöl’ün insanı değerlidir. İnegöl'ün insanını bu kadar değerli kılan ise; gelişmeleri yakalayabilme kabiliyetidir.”

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Konuşmaların ardından desteklerinden dolayı MOSFED Başkanı Ahmet Güleç’e, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, İMOS Eski Başkanı Mustafa Akyol’a, İTSO Başkanı Metin Anıl ile Atölye İnegöl’ün mimari tasarımını yapan Elif İldemir’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Daha sonra emekli eğitimci Sami Koparan’ın yapmış olduğu dua sonrası kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.