Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı toplantısında, 'Ticari Taksi Araçları Analiz Raporu'nun değerlendirme sonucuna göre, İnegöl ile birlikte 5 ilçeye toplam 110 adet (T) serisinden Taksi ticari araç plakası verilmesi kararı çıktı.

İlçe sınırlananda çalışmaları kaydıyla verilen plakalar belirlenen rayiç bedellerle satışa çıkarılacak. İnegöl ilçe sınırlarında ticari plakaların satış bedeli 700 bin TL+ KDV olarak belirlenirken, plakalar açık ihale yoluyla satılacak.

GÜNLÜK KAZANÇ 100 TL

İnegöl Taksiciler Kooperatifi Başkanı Süleyman Salık, ilçemizde 90 tane taksinin bulunduğunu söyledi.

Taksicilerin günlük kazancının 100 TL ila 120 TL arasında değiştiğini aktaran Salık, taksilerin 24 saat çalıştığını ve Ziraat Bankasının yanında bulunan taksi durağında 2 taksinin sabaha kadar nöbetçi olduğunu belirtti.

TAKSİ KÜLTÜRÜMÜZ YOK

İnegöl'de taksi kültürünün olmadığını belirten Salık,

"İnegöl'de vatandaş taksi kullanmıyor. Taksi kültürü yeni yeni başladı. Bursa'daki toplantıya Şoförler Odası Başkanımızla birlikte katıldık. Bu toplantıya 5 ilçe katıldı ve bu toplantıda bazı sorunlar masaya yatırıldı.

Toplantıda, İnegöl'e 40 adet, Mudanya'ya 35 adet, Gemlik'e 25 adet, Yenişehir'e 5 adet ve Orhangazi'ye 5 adet taksi serisinden ticari plaka verildi. Alınan karara itiraz ettik."

KİME SORDUN?

"Toplantıda, Büyükşehirde çalışma istediğimizi dile getirdik ancak geri çevrildi. Vergim aynı, her şeyim aynı ise beni neden büyükşehirde çalıştırmıyorsun?

Plaka veriliyor ama ihtiyaç var mı yok mu sorulmuyor. Şuanda İnegöl'ün taksi plakaya ihtiyacı yok. İş olmadığı için şuanda boş olan taksi durakları var" dedi.

PLAKALARI KİMSE ALMAZ

Plakaları kimsenin almayacağını aktaran Başkan Süleyman Salık,

"İnegöl'de kooperatif kurulmadan önce taksi plakaları 17 ila 20 bin TL arasındaydı. Kooperatif kurulduktan sonra bazı şartlar değişince plakalar 300 bin TL civarına çıktı. Ama şimdi alınan kararla taksi plakaları İnegöl'de 700 bin TL'ye ihale yoluyla satılacak. Bu plakaları kimse almaz."

"Bu plakaları İnegöl'de satmakla taksicilerin ipini çekiyorlar. Büyükşehir ile ilçe taksilerini ayırt etmek için araçların önü siyaha boyanıyor.

Milletin taksiden korkmasına gerek yok. Gece tarifelerimiz yok. Gece gündüz aynı tarife. Taksiler şuanda belediye otobüsünden daha karlı. Bizim hizmetimiz adrese teslim" diye konuştu.

ALINAN KARAR

Mayıs ayı toplantısında konu ilişkin alınan karar ise şu şekilde;

"(T) serisi ticari plaka taşıma ihtiyacının belirlenmesine yönelik Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın Ticari Taksi (T) plaka ihtiyacının belirlenmesi konusunda Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği'nin ticari plaka verilmesi hakkındaki 28 (2) maddesi uyarınca hazırlanan 'Ticari Taksi Araçları Analiz Raporu'nun değerlendirme sonucunda,

TOPLAM 110 ADET PLAKA

Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu? Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu?

İnegöl ilçesine 40 adet, Mudanya ilçesine 35 adet, Gemlik ilçesine 25 adet, Yenişehir ilçesine 5 adet ve Orhangazi ilçesine ise 5 adet Taksi (T) serisinden ticari plaka olmak üzere kendi ilçe idari sınırlananda çalışmaları kaydıyla, 110 adet (T) serisinden Taksi ticari araç plakası verilmesinin uygun olduğuna,

SATIŞ BEDELİ EN FAZLA MUDANYA'DA

Açık ihale yoluyla verilecek ticari plakaların serbest piyasa rayiç bedelinin,

İnegöl ilçe sınırlarında (T) serisinden ticari plakaların satış bedeli 700 bin TL+ KDV,

Mudanya ilçe sınırlarında (T) serisinden ticari plakaların satış bedeli 1 milyon 200 bin TL TL+ KDV,

Gemlik ilçe sınırlarında (T) serisinden ticari plakaların satış bedeli 800 bin TL + KDV

Yenişehir ilçe sınırlarında (T) serisinden ticari plakaların satış bedeli 500 bin TL + KDV

Orhangazi ilçe sınırlananda (T) serisinden ticari plakaların satış bedeli 500 bin TL + KDV olarak belirlenmesinin uygun olduğuna;

KARAR OY BİRLİĞİYLE

Şahıslara 1 adetten fazla T serisinden ticari araç plakası ihale edilmemesine, şirketlere ve ticari plaka sahiplerine satış yapılmamasına tahmini bedelin 1/5 oranında teminat alınmasına, plaka ihalesi parti miktarının, satış şartnamesi, müracaat şekli, süresi, ihale zamanı ve benzeri standart ihale prosedürünün ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İhale Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmesinin uygun olduğuna, oy birliği ile karar verilmiştir."