Mantarın Muhteşem Faydaları: Bir "Süper Yiyecek" Nasıl Olur? Mantarın Muhteşem Faydaları: Bir "Süper Yiyecek" Nasıl Olur?
BEYAZ KOD

İnegöl Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan beyaz kod uygulamasının verilerini paylaştı.

Gazetemize özel açıklanan verilere göre; 2012-2014 yılları arasında sağlık çalışanlarına 54 sözlü ve fiziksel saldırı gerçekleştiği, bu saldırıların 4’ünün ise 2015 yılında yaşandığı belirtildi.

İBRETLİK CEZALAR

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların ibretlik cezalarla karşı karşıya kaldığı ifade edilen açıklamada; saldırıların genelde poliklinikler ile acil serviste yaşandığı aktarıldı.

EN FAZLA SALDIRI 2014 YILINDA

Konu hakkında İnegöl Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada;

“İnegöl Devlet Hastanesi’nde çalışan; doktor, hemşire, memur, sağlık personeli, hizmetli ve şirket çalışanları olmak üzere tüm personele 2012-2015 yılları arasında toplam 54 defa taciz, darp ve hakaret içerikli şiddet uygulanmıştır.

Bu suçlar Sağlık Bakanlığı’nda ‘beyaz kod’ uygulaması ile adlandırılmaktadır. Sağlık Bakanlığında ‘beyaz kod’ uygulaması Türk ceza kanununa göre; şiddet olayına karışanlar mahkemelere intikal etmektedir.”

ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK

“Hastanemizde 2012 yılında 7, 2013 yılında 18, 2014 yılında 25 ve 2015 yılında 4 olmak üzere 54 sözlü ve fiziksel saldırı gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı ‘beyaz kod’ uygulaması kapsamında sağlık personeline uygulanacak olan hukuki destek hakkında yönetmelik gereğince; İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yer alan hukuki işleri bürosunda görevli avukatlar aracılığı ile ücretsiz hukuki destek sağlanmaktadır.”

“Ancak hizmet alınması yoluyla çalışan ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen personelle ilgili hukuki desteğin şartnameye ilave edilecek bir madde ile bağlı bulundukları şirketler tarafından sağlanması gerekliliği 2014 yılından itibaren uygulamada yer almaya başladı” denildi.

13 BİN TL PARA CEZASI

Bu arada yapılan açıklamada; hasta veya hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen sözlü ve fiziksel şiddet nedeniyle açılan davada bir kişiye 13 bin TL para cezası verildiği söylendi.

BEYAZ KOD BİRİMİ NASIL ÇALIŞIYOR"

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere kurulan ‘Beyaz Kod’ birimi, 24 saat hizmet veren ‘113’ numaralı telefon ve ‘beyazkod.saglik.gov.tr’ internet sitesi aracılığıyla kullanılıyor.

Kamu ve özel bütün sağlık kurum ve kuruluşlarındaki şiddet olayları, bu birime bildiriliyor. Çalışanın şahsi şikâyeti olmaksızın olay, hemen adli mercilere intikal ettiriliyor.

Gerekli hallerde bakanlığın hukuk müşavirliği, şiddete uğrayan personele davalarda hukuki yardımda bulunuyor.