Radara giren de ceza yedi, uyaran da ceza yedi

Düzce'de bayram tatilinin son gününde, selektörle diğer sürücülere radar uyarısı yapan sürücülere ceza yazıldı.

Düzce'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik ekiplerince radar aracının bulunduğu noktanın ilerisine trafik polisleri tarafından ikinci bir denetim noktası kurulmuş, selektör yaparak karşı yönden gelen sürücüleri uyaran araçlar da burada durdurulmuştu. İlk gelen haberlere göre; 66 sürücüye 690'ar TL idari para cezası yazılmıştı.

Bu cezalar tartışma konusu oldu. Tartışmanın hukuki boyutunun yanında dini boyutu da var. Böyle bir uyarı yapmak caiz mi?

Düzce'de, radar olduğunu selektörle haber veren sürücüler 690 lira cezayla karşılaştı.

polis-denetim-aa-1494084

Hukuk bu konuda ne diyor?

Hukukçulara göre bu ceza yasal değil. Çünkü yasalarımız arasında selektörle uyarı başlığı altında bir ceza maddesi yok.

Kanundaki şu maddeye kıyas yapıldığı anlaşılıyor: “sürücüyü ikaz eden cihaz imal etme veya bulundurma’ suçu (2918 s. Kanun md. 51/5) Hukukçulara göre medeni kanunda bu şekilde Kıyasla suç ve ceza ihdas edilmez.

Bilakis mevcut hukuk sistemi, görevlileri bir yolda radarla hız sınırı uygulaması yapıldığını haber vermekle mükellef tutuyor. Bu yüzden uygulama alanına radarla hız kontrolü yapıldığına dair uyarı levhaları konuluyor.

Bakan Yerlikaya da Düzce'de karşı yönden gelenlere, selektörle radar olduğunu haber veren 14 sürücü hakkında işlem yapıldığını ve bu cezaların iptal edildiğini açıkladı. 

AA-20230718-31709234-31709233-TURKIYE_GENELINDE_TRAFIK_DENETIMI_YAPILDI

Peki Selektörle radar uyarısı caiz mi?

Kul hakkı ihlali, kamu ihlali, Hukuka ve yasalara aykırı bir durum olmadığı için selektörle radar uyarısında dinen bir sakınca gözükmüyor. Bu davranışa caiz demek mümkün.

Sivas-İstanbul seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor Sivas-İstanbul seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor

Bilakis dinimizde tebliğ gibi bir vazife vardır. İyiliği emretmek, kötülükten nehyetmek dini bir vazifedir. Bu açıdan da değerlendirildiğinde ceza yememeleri, suçlu duruma düşmemeleri, hata yapmamaları için başkalarını uyarmak doğru bir davranıştır. 

Selektörle diğer sürücülere radar uyarısı yapan sürücüleri bu ölçüyle değerlendirmek mümkün.

motosiklet-denetimi-aa-2090571

Kaynak: Haber Merkezi