META'nın piyasaya sürdüğü 'Threads' isimli uygulama ile ilgili olarak kullanıcıların bir Instagram hesabına sahip olmalarının zorunlu tutulması ve Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını da silmek zorunda bırakılması üzerine, META hakkında ön araştırma başlatıldı.

Yapılan ön araştırmada, META'nın veri birleştirme politikaları çerçevesinde, Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabilmesi ve Threads üzerinden toplanan verilerin diğer META ürünlerini sağlamak, kişiselleştirmek ve iyileştirmek amacıyla kullanılabileceği tespit edildi. Bunun üzerine, META hakkında 23 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatıldı.Rekabet Kurulu, Meta'ya 335,7 Milyon Lira Cezayı Açıkladı

Soruşturma sonucunda, META'nın uzun yıllar faaliyet göstermesi ve geniş kullanıcı tabanına sahip olması nedeniyle piyasadaki rekabeti engellediği, bu durumun pazarda giriş engeli oluşturduğu belirlendi. Ayrıca, META'nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer hizmetine aktarabilmesinin pazar gücünü arttırdığı tespit edilerek, Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışının geçici olarak engellenmesi yönünde tedbir kararı alındı.

META'nın tedbir kararına uymak adına sunulan 'profilsiz kullanım' önerisinin kabul edilmemesi üzerine, şirketin kullanıcı verilerinin birleştirilmesi eylemine son vermek adına yeni bir çözüm önerisinde bulunmadığı belirtildi. Bunun üzerine, Türkiye'deki tüm Threads kullanıcılarının profillerinin devre dışı bırakıldığı açıklandı.

Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari ücrete ek zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari ücrete ek zam olacak mı?

Rekabet Kurulu, Threads'in faaliyetlerini durdurmasını geçici tedbir kararında öngörülen yükümlülükleri yerine getirdiği için günlük para cezasının sonlandırıldığını ve 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş idari para cezasının uygulanacağını bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi