PAZARLAMA VE SATIŞ NEDEN FARKLI ?

Bir süredir yazılarımızda finansal verilerle ilerliyoruz. Bundan sonraki yazılarımla finansal bilgilerin yanında strateji, yönetim,pazarlama, uluslararası ticaret ve sektörlerle ilgili paylaşımlarda da bulunacağım. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik ve psikolojik süreçte finansal verilerin yanında pazarlama, strateji ve yönetim oldukça önemli hale gelmiştir. Bugün burada pazarlama kavramını tanımlamak ve günümüz Dünyasında bazı verileri sizlerle paylaşmayı istiyorum.

İlk olarak fazlası ile birbirine karıştırılan pazarlama ve satış kavramlarını ele alarak başlayalım.

Pazarlama,tüketici ihtiyaçlarının tahmini, tespiti ve tatminine yönelik süreçleri kapsamaktadır. Aynı zamanda ürün için yapılan satın almadan, satış ve satış sonrası süreçlerin hepsi pazarlama fonksiyonu içerisindedir. Satış,ise mevcut ürünün müşteriye sunulması ve ikna edilmesi sürecini kapsamaktadır.

Satış içerisinde ana odak üründür. Zaten pazarlamanın ana amacı herhangi bir ürünü satmaya gerek kalmadan tüketicinin tercih etmesini sağlamaktır. Örneğin ürün tasarım süreci de pazarlamanın bir parçasıdır, tüketici ile nasıl iletişim kuracağın da bir pazarlamanın parçasıdır, markalama da pazarlamanın bir parçasıdır, satın alma yaptığın firmanın itibarı da firmanın kendi itibarını etkileyeceği için pazarlamanın bir parçasıdır.

Burada tüketici ve müşteri kavramlarını da kısaca ayrıştıralım. Tüketiciyi bir ürünü satın almaya istekli kişiler olarak tanımlarken, müşteri ise bir ürünü belirli bir mağaza ya da satış noktasından alan kişidir.

Tüm bu kavramlara ek olarak günümüz koşulları içerisinde bir de Dijital pazarlama kavramı yer almaktadır.

Dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün ve hizmetinizi tanıtabileceğiniz, günümüz teknoloji dünyasında geleneksel medyaya göre daha avantajlı ve tercih oranı yüksek pazarlama yöntemidir ve bir iletişim kanalıdır. Dijital pazarlama yöntemi bir firmanın ya da markanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzde en yeni en geliştirilmiş açık pazarlama yöntemidir. Dijital kanalları kullanan bu verimli pazarlama yönteminin önde gelenleri internet, sosyal medya ve mobil platformlardır.

Dijital pazarlamayı önemsemeyen bütçe ayırmayan büyük ve orta ölçekli işletmeler satış konusunda rekabette pazardaki rakiplerine göre daha geri plana düşebilir. Dijital pazarlama ve dijital kanallar aracılığıyla kendinizi gösterip, markanızı tanıtabilir satışlarını arttırabilir, müşterilerinizle sistematik bir ilişki kurabilirsiniz. Dijital süreçlerin öneminin daha net görülebilmesi için bazı rakamları paylaşıyorum ki firmalarımız neyi nasıl tespit etmeleri gerekiyor? Tüketici ile nasıl iletişim kurmalılar ? Müşterisini nasıl koruyacak? gibi soruların cevaplarını nerede bulacağını daha yakından görsün.