Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında önemli değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile kur korumalı hesaplar (KKM) için belirlenen zorunlu karşılık oranı, 6 aya kadar vadede yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürüldü. Aynı zamanda döviz cinsinden hesaplara uygulanan zorunlu karşılık oranı ise yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

Merkez Bankası'ndan Zorunlu Karşılık Oranlarında Değişiklik: Türk Lirası Mevduata Yönelik Adımlar Güçlendiriliyor

Karara göre, Türk lirası cinsinden hesaplar için yapılan düzenleme ile TL mevduata geçişin desteklenmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda, döviz cinsinden hesapların zorunlu karşılıklarının artırılmasıyla ekonomik denge sağlanmaya çalışılıyor.

Merkez Bankası'nın aldığı bu kararın parasal etkisinin yaklaşık 120 milyar TL olması öngörülüyor. Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında belirtildiği üzere, sadeleştirme sürecine uyumlu olarak alınan bu kararlar, kredi arzında ve mevduat faizindeki oynaklıklara karşı makroihtiyati tedbirleri içermekte.

Bakan Duyurdu! 4,2 Milyar TL Hesaplara Yattı! Bakan Duyurdu! 4,2 Milyar TL Hesaplara Yattı!

Karar metni, "Bu düzenlemelerle, Türk lirası mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edilmektedir" ifadesiyle Türk lirası cinsinden varlıklara olan talebi artırmayı ve ekonomik istikrarı sağlamayı hedefliyor.

Bu değişikliklerle birlikte, Merkez Bankası'nın ekonomik politikalarındaki adaptasyon ve sürekli izleme çabaları, ülkenin mali piyasalarındaki gelişmelere hızlı bir şekilde tepki verme yeteneğini yansıtmaktadır.

Editör: İHSAN KURAN