Kaldırımlarda yaşanan işgaller nedeniyle kaldırımlarda yürümekte zorluk çeken bayanların önerisiyle gündeme gelen kaldırım işgali yasağı, Kent Konseyi Kadınlar Meclisinin yoğun uğraş ve çabalarıyla, hayata geçirildi.

MECLİS KARAR ALDI

İnegöl Belediyesinin 05 Aralık 2014 tarih ve 318 sayılı kaldırımların işgallerinin önlenmesine ilişkin meclis kararının ardından 2 Şubat 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kaldırım işgali yasağı, 2,5 yıldır titizlikle uygulanıyor.

KALDIRIMLAR ARTIK VATANDAŞIN

Kaldırım işgalleri alınan kararla sona ererken, kaldırımlar artık vatandaşın oldu. Böylece başta kadınlar olmaz üzere vatandaşlar, kaldırımlarda yürümekte zorluk yaşamıyor.

Kaldırım işgali kararını, İnegöl Belediyesi sadece Ramazan ayında ve bayram öncesinde esnetiyor.

İNEGÖL HALKI BİRLİK OLDU

Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Başkanı Mine Atıcı, 2,5 yıldır başarılı bir şekilde uygulanan yasağın Türkiye'de örnek olduğunu söyledi.

Kent Konseyi öncülüğünde tüm İnegöl halkının birlik olup kaldırım işgaline 'hayır' dediğini belirten Atıcı,

"2,5 yıl önce İnegöl çok büyük karar alarak, Türkiye'de örnek ilçe olduğunu bir kez daha kanıtladı.

İnegöl Kent Konseyi öncülüğünde tüm İnegöl halkı birlik olup kaldırım işgaline 'hayır' dedi. Alınan karar 2,5 yıldır da kararlılıkla devam ettiriliyor."

BÜYÜK BAŞARI VE KARARLILIK

"Bu durumdan en çok memnun olan kesim bayanlar. Kaldırım işgalinin son bulmasıyla kadınlarımız arık kaldırımlarda rahatça yürüyebiliyor.

Bunun yanında engelli bireylerimiz rahatlıkla dışarı çıkabilmekte, küçük çocuklar da araç yoluna inmeden güvenli bir şekilde kaldırımda yürüyebiliyor."

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

"Bu kadar büyük başarı ve kararlılık Türkiye'deki birçok il ve ilçeye örnek oldu. İnegöl Kent Konseyi olarak bu örnek uygulama konusunda bilgi almak için çok sayıda misafir kabul etti ve yapılan çalışmanın ayrıntıları anlatılarak misafirlerimiz bilgilendirildi.

Bu çalışmada tüm İnegöl'ün katkısı büyük. İlçemizin gelişmesine özen gösteren tüm İnegöllülere, Kent Konseyi olarak teşekkür ederiz" diye konuştu.

YASAKLA İLGİLİ ALINAN KARARLAR

Belediye meclisinde alınan ve 2 Şubat 2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan kaldırım işgali yasağı kararları ise şu şekilde;

Hiçbir şekilde yaya yolu üzerine teşhir amaçlı, satış amaçlı, reklam amaçlı veya herhangi bir nedenle ürün ve malzeme çıkarılmayacak.

Reklam amaçlı, tabela, flama, bayrak vb. malzemeler yaya yoluna veya yola konulmayacak.

Muhabir, Canlı Yayında Ceset Buldu! Müge Anlı'nın Programında Kan Donduran Anlar! Muhabir, Canlı Yayında Ceset Buldu! Müge Anlı'nın Programında Kan Donduran Anlar!

Dondurma dolabı meşrubat dolabı, stand gibi unsurlar işyeri sınırına çekilecek kendi sınırı dışına taşmayacak.

İşyerindeki sabit vitrin veya satış standı gibi elemanların çıkıntısı işyeri sınırına çekilecek.

Paspas, süpürge, çöp tenekesi, duba vs gibi malzemeler her ne amaçla olursa olsun yaya yolu veya yol üzerine konulmayacak.

Bisiklet, motosiklet, araba gibi motorlu-motorsuz taşıtlar yaya yolu üzerine konmayacak.

Herhangi bir işyerine gelen mallar yaya yolu üzerinde bekletilmeyecek, işyeri içine alınacaktır.

İşyeri önüne yada kaldırımın herhangi bir kısmına veya yol üzerine masa, sandalye, tabure sehpa vb. malzemeler çıkarılmayacak, gölgelendirme amaçlı şemsiyeler kullanılmayacak.

Market alışveriş arabaları işyeri içine alınacak yaya yolu veya yol üzerine konulmayacak.

Geri dönüşüme gidecek olan karton, kağıt, plastik vb. malzemeler yaya yoluna çıkarılmayacak geri dönüşüm konteynırlarına bırakılacak.