KOOPERATİFİ 161 KADIN KURDU

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM) üyelerinin girişimleri sonucu Hamamlı, Gündüzlü, Hilmiye, Mesruriye, Bahçekaya ve Saadet mahallelerinde yaşayan 161 kadın kalkınma kooperatifi kurdu.

HİZMET BİNASININ TEMELİ ATILDI

Kaymakamlık ve Uludağ Üniversitesi ortaklığında; İnegöl Ticaret Sanayi Odası, İnegöl Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Kulaca Köyü Kalkınma Kooperatifi ve İFSAD paydaşlığında BEBKA'dan %72 hibe alınarak kurulan kalkınma kooperatifinin hizmet binası düzenlenen törenle atıldı.

İnegöl Belediyesinin Hilmiye Mahallesinde tahsis ettiği arsa üzerine inşa edilecek hizmet binası ekolojik olarak inşa edilecek ve içerisinde köy lokantası olacak. Hizmet binasının hemen karşısında bulunan atıl okul binası ise kooperatifin imalathanesi olacak.

KOOPERATİFE BEBKA'DAN %72 HİBE DESTEĞİ

Bursa ve İnegöl protokolünün katılımıyla düzenlenen temel atma töreni İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Kooperatif Başkanı Nurcan Yılmaz, Kooperatifin 161 üyeye sahip olduğunu ifade ederek;

"Uludağ Üniversitesi hocalarımızın geliştirip projelendirdiği bu fikir, BEBKA tarafından desteklenmeye layık görüldü ve %72 hibe desteği aldı. 6 köyün katılımıyla toplanmış 161 üyesi bulunan sağlam bir sacayağı üzerinde bulunan bir kooperatifiz.

Bugüne kadar emeğini alıcısına aracısız ulaştıramayan köy insanları olarak alıcımızla aramıza açılan bu direk koridordan gayet memnunuz."

İNTERNETTEN SATIŞ DA YAPILIYOR

"Ürünlerimizi şu anda internet sitemizde satıyoruz. İmalathanemizi bekliyoruz. Atıl olan eski okulumuzun tadilatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.

Tam karşısında da lokantamız ve kafeterya alanımız olacak. Onun temelini attık. İnternet satış sitesi ile İnegöl terminal önünde büfemiz var. Çok iyi temellere oturan bir kooperatif oldu" diye konuştu.

Kooperatif üyelerine Uludağ Üniversitesi tarafından eğitimler verileceğini aktaran Yılmaz;

"Diyabet ürünlerimiz olacak. Şeker kullanmadan yaptığımız marmelatlar hatta reçeller bile var. Bunların geliştirilmesine bakıyoruz. Çok yakın zamanda imalathanemiz açıldığında çok daha kapsamlı çalışmaya başlayacağız. Evlerimizde iş bölümü yaptık" dedi.

ÜRÜNLERİN HEPSİ DOĞAL

Oylat Boğazı Köyleri ve Mahalleleri Kadın Kalkınma Kooperatifinin BEBKA desteğiyle kurulduğunu aktaran Belediye Başkanı Alinur Aktaş;

"Sosyal sorumluluk çerçevesi kapsamındaki projemiz; Oylat Boğazında yer alan Bahçekaya, Gündüzlü, Hamamlı, Hilmiye, Mesruriye ve Saadet mahallelerinde yaşayan kadınların ürünlerini satabilecekleri; bir internet satış sitesi, İnegöl Şehirlerarası Otobüs Terminalinde yapılacak olan bir satış büfesi, ve Hilmiye mahallesinde imalathane ve kafe olarak kullanılacakları işlevsel ve ekolojik bir yapı kazandırmaktır."

"İnternet satış sitesi, projelendirilmiş ve satış başlamıştır. Siteye erişim www.oylatciftlik.com.tr adresinden sağlanmaktadır. 6 köyün kadınlarının emekleri ile doğal olarak üretilen ürünler satılmaktadır. İnegöl Belediyesi olarak bizde projemizin 100 Bin TL maliyeti olan temelinin atılmasını üstlenerek bu projemize katkı koyuyoruz" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise şöyle konuştu;

"Kooperatifi kuran bayanlar girişimcilik ruhunu açığa çıkartmışlar. Biz ülke olarak bir takım yerlere gelmek istiyorsak, topyekun girişimci olmamız lazım. Önce girişimci ruhunu çocuklara vermemiz lazım. Çocuklar da vakitlerini en çok anneyle geçiriyor. Eğer bizim bayanlarımız girişimci ruhlu olursa, çocuklara da bunu aşılayabilirler."

KADIN GÜÇLÜYSE TOPLUM GÜÇLÜDÜR

Kadınların bir araya gelerek kooperatif kurmasının önemli olduğunun altını çizen Bursa Vali Vekili Ergun Güngör;

O Belediye işçilere 1 Mayıs ikramiyesi verdi O Belediye işçilere 1 Mayıs ikramiyesi verdi

"El birliği, gönül birliği yaparak bu kooperatifi oluşturan Başkan ve üyelerini kutluyorum. Bizlere düşen de onlara madden ve manen destek olmak. Bu kooperatif kadın girişimciliğinin en güzel örneğini de teşkil edecektir.

Kadın güçlüyse toplum güçlüdür, kadın mutluysa toplum mutludur, kadın umutluysa toplum umutludur. Bugün burada bunun en güzel örneği yaşanıyor" dedi.

Konuşmaların ardından hizmet binasının temeli atıldı. İlçe müftüsü Kazım Güzel'in yapmış olduğu dua sonrası protokol üyeleri butona basarak ilk harcı döktü. Temel atma töreni bayanların hazırladığı yiyeceklerin ikram edilmesiyle sona erdi.