Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırma çok çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu.

Sebze Meyve Komisyoncu İş Adamları Derneği Başkanı İsmail Aslım, "Bursa'ya giren sebze meyvelerin yüzde 76'sı kaçak, kayıt dışı ve büyük çoğunluğu hormonlu. Kente kaçak meyve sebze girişi nedeniyle her yıl ortalama yüzde 10- 15 arasında hal esnafı iflas ediyor. Kaçak sebze meyve girişinden belediyenin yılda 13 milyon lira gelir kaybı var" diye konuştu.

Bursa'da şu anda dört tane kaçak ve yerleşik hal olduğunu ifade eden Aslım, kaçak meyve ve sebzelerin Mutlular Mahallesi, Osman Gazi, Yıldırım Bölgesi Arabayatağı ve Pazar Pazarı halleri üzerinden girdiğini ve satışa çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanı felç geçirdi Cumhurbaşkanı felç geçirdi

'Bursa Hali Bursa'dan 30 kilometre uzaklıkta ama kaçak haller Bursa'nın içinde" diye konuşan Aslım sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaçak meyve ve sebze satanlar, halk sağlığını tehdit ediyor. Bursa'da halden çıkış yapan meyve ve sebzeler laboratuvarda test edilmiyor. Bursa Hali'nde laboratuvar var. Hale gelen mallar kontrol ediliyor. Hormonlu mal tespit edilmesi halinde büyük ceza var. Buraya sağlıklı ürün giriyor. Belediye manavın, pazarcının sattığı meyve sebzenin künyesini sormalı. Künyesi olmayan mal sattırılmamalı. 2011'de hazırlanan 5957 sayılı yasa, amasız fakatsız uygulanmalı. Bunun için Bursa milletvekillerinden destek bekliyoruz. Yasa hal sektörüne büyük yenilikler getirdi. Her malın tüketiciye ulaştığı noktada malın nerede üretildiği, üretilirken kullanılan gübre, ilaç ve hangi yolu takip ederek son satış noktasına geldiği açık şekilde belirtilmesi isteniyor. İnsanların sağlıklı meyve sebze tüketmesi açısından yasa önemli."