Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 3 milyar 345 milyon TL borcu olduğu açıklandı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 3 milyar 345 milyon TL borcu olduğu açıklandı

Atatürk Anıtı önündeki kutlamalar Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk anıtına sunulması ile başladı.

CHP, MHP, ADD ve Vatan Partisi de çelenk sundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Jandarma Kd. Bçvş. Akif Yiğitbaş, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

BÜYÜK ZAFER'İN 93'ÜNCÜ YILI

Yiğitbaş; "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel teşkil eden, 30 Ağustos 1922'de kazandığımız Büyük Zafer'in 93'üncü yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

1900'lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler ile birlikte Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan vererek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır"

BAĞIMSIZLIK MEŞALESİ

"İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hareketlerde bulunmuşlardır.

İşte böylesine umutsuz görünen üzerimizde karabulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak "Ya istiklal, ya ölüm" parolasıyla bağımsızlığa ve aydınlığa giden yolu bizlere aralamışlardır" dedi.

İZMİR'DE DENİZE DÖKÜLMÜŞTÜR

"Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Süre gelen savaşların sonuncusu olan Sakarya meydan muharebesi de Türk milletinin hedefine ulaşmaya muktedir olduğunu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadele edeceğini ispatlamıştır" diyen Yiğitbaş, şöyle devam etti:

"Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal'in başkomutanlığı altında, Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı atlatmayı başarmıştır.

Avrupalıların "5-6 ayda geçilmez" dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etmiştir. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe vurulmuştur. Ardından icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül'de düşman İzmir'de denize dökülmüştür"

PARLAK BİR İMHA MUHAREBESİ

"Dünya tarihçileri büyük taarruz için şu ifadeyi kullanmışlardır. "Türkler, Mohaç meydan muharebesinden yüzyıllar sonra yine parlak bir imha muharebesi kazandılar" bu muharebelerde Türk ordusu çok kısa sürede, kendisinden üstün düşman kuvvetinin büyük bir bölümünü imha ve esir etmiştir.

Askeri açıdan bir diğer önemli husus da günün şartlarında bir ordunun 10 günde 500 km'lik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. 30 Ağustos'un gerçek anlamını ve önemini Büyük Zafer'in ikinci yıl dönümünde Dumlupınar'ın çal tepesinde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği söylevde görürüz;

"Hiç şüphe edilmemelidir ki, yeni Türk devletini genç Türk cumhuriyetinin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Harpler, yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan muharebesi milletlerin bütün varlığı ile ilim ve kudret ve faziletleri ile çarpıştığı bir imtihan meydanıdır"

DÜNYAYA İLAN EDİLMİŞTİR

"İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekun bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydandan da Ulu Önder'in liderliğinde büyük bir zaferle çıkmayı başarmıştır.

Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur. Bu zaferle, Türk ulusu son neferine ve ferdine kadar yok edilmedikçe Türk'ün istiklalinin elinden alınamayacağı bütün dünyaya ilan edilmiştir"

ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

"30 Ağustos Zaferi, Türk Ordusu'na "Silahlı Kuvvetler Günü" olarak armağan edilmiştir. Türk silahlı kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli olarak barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle, modern harp silah ve teçhizatıyla. Güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle.

Dostlarının ve ülkemizin güvencesi olmaya devam etmektedir. Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan silahlı kuvvetlerimiz her zaman, her yerde ve her şartta verilecek görevleri ifaya hazırdır. 30 ağustos zaferini bize armağan eden kahramanlar sonsuza dek minnet ve şükranla anılacaklardır.

Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi ve halen bu uğurda verdiğimiz şehitleri rahmetle anıyor. Hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor ve gazilerimize de şükranlarımızı sunuyorum ruhları şad olsun"

KAYMAKAMLIKTA BAYRAMLAŞMA

Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Akif Koç ve Jandarma Onbaşı Erhan Erbaş'ın şiir okumasının ardından program Kaymakamlık'ta Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutanı Prs. Yüzbaşı Kerim Kazanasmaz ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın protokolün bayramlarını kutlaması ile son buldu.