Büyükşehir yasasıyla birlikte kırsal mahallelerde yatırım atağı başlatan İnegöl Belediyesi, Dipsizgöl Mahallesinde civar köylere de hizmet verecek olan Ürün Toplama Merkezini hizmete açtı.

Meyve üretiminin oldukça yüksek olduğu bölgede üreticiler bu merkez sayesinde alıcılarla daha kolay bulaşacak ve tarımda kayıt dışılık sona erecek.

EN ÖNEMLİ MEYVE ÜRETİCİSİ KÖYLERİNDEN BİRİ

Dipsizgöl Ürün Toplama Merkezinin açılışı protokol üyeleri ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Dipsizgöl Mahalle Muhtarı Selami Sem, mahalleleri hakkında bilgi verdi.

Dipsizgöl'ün 1893 yılında Bulgaristan'dan gelen dedeleri tarafından kurulmuş bir muhacir köyü olduğunu belirten Muhtar Sem,

"Köyümüzde kiraz, şeftali, armut ve elma gibi meyveler çokça üretilmektedir. İnegöl'ün en önemli meyve üreticisi köylerinden biriyiz. İnegöl Belediyesi tarafından yapılan ürün toplama merkezinin köyümüze ve komşu köylerimize hayırlı olmasını diliyor, hizmetlerinden dolayı Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a teşekkür ediyorum" dedi.

HER ALANDA HİZMET VEREN BELEDİYE

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaşta Dipsizgöl Mahallesinde bölge halkının tamamının faydalanması için oluşturulan merkezin açılışı öncesi bir konuşma yaptı. İnegöl Belediyesi olarak çok değişik alanlarda hizmet vermeye devam ettiklerini ifade eden Başkan Aktaş,

"2014 yılından itibaren Büyükşehir yasasıyla birlikte onun bize verdiği güçle beraber tam bir atağa kalktık. Çünkü biliyoruz ki gerek bu yasayla alakalı gerekse de artık belediyenin sadece merkezde değil, sadece belediye ile alakalı işlerde değil eğitimde de, sağlıkta da, farklı farklı konularda da hizmet edebilmesinin önemli göstergelerinden bir tanesi de Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde ortaya konmuş olan yerel yönetimler yasası.

Daha önce camiye bir traktör kum veremeyen veyahut okulun birinde bir kapının tamiratını yapamayan belediyeden, bugün hamdolsun her alanda hizmet eden, destek veren, iş yapan belediye modeline gelindi.

Tabi bu kapsamda alt ve üst yapı çalışmalarımız, köprü yapım çalışmalarımız, meydan düzenlemelerimiz, kırsal mahallelerimizdeki camilerimizin bakım ve onarımları, futbol sahaları, çocuk oyun alanları velhasıl yine Büyükşehir'imizin yetkisi dahilinde olan kanalizasyon, su ve içme suyu ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi.

DİPSİZGÖL'E HİZMET YAĞACAK

Dipsizgöl Mahallesinde yapılacak diğer hizmetler hakkında da bilgi veren Aktaş, "Dipsizgöl Mahallemizde kanalizasyon ve içme suyu hatları yenilenirken, bozulan üst yapı da baştan aşağı yenilenecek. Sulama göleti yapılacak. İçme suyu ishale hattı yenilenecek ve Dipsizgöl ile Deydinler Mahallesi arasındaki bağlantı yolunun da bakımı yapılacak.

İnsanoğlunun olduğu her yerde eksikler, ihtiyaçlar ve o büyümeye paralel olarak sıkıntılar ortaya çıkacaktır ama bunları hayata geçirmek adına hepsi bir bir ortaya konacak" diye konuştu.

KIRSAL KALKINMA PROJELERİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yatırımların sürdüğü kırsal hizmetler konusunun 2014'ten sonra gündemlerine giren bir konu olduğunu da hatırlattı. Eski sistemde muhtarlar bir taleple kendilerine geldiğinde "kusura bakmayın ama bizim yetkimiz dahilinde olmayan bir konu, İl Özel İdaresi ilgilenecek, İl Genel Meclisi bakacak" dediklerini anımsatan Aktaş,

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

"Bursa'nın İl Genel Meclisi Bursa'nın 700 civarındaki köyüne bakmaya çalışıyordu. 10 yılda yapılmış olan yolun çok daha fazlasının sıcak asfaltı sadece bu dönem içerisinde yapıldı. Çok daha iyileri yapılacak. Çünkü sistem daha yeni yeni oturuyor. Kırsal hizmetlerle ilgili yetki bize verilince, biz hemen Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü teşekkül ettirdik.

Bununla alakalı sorumlu Başkan Yardımcımız eski Tahtaköprü Belediye Başkanımız Eşref Yiğit'te köyden dönüşen mahalleler ve 4 belde olmak üzere 95 yerleşim yerini geziyor, eksik ve aksaklar giderilmeye çalışılıyor, dertleri sıkıntıları dinliyor. Çitli'de, Turgutalp'te, Akbaşlar'da erken uyarı sistemleri yapıldı.

Farklı alanlarda kurslar düzenleniyor. Tarım fuarının da bu yıl yine en güzelini hep birlikte yapacağız. İnegöllü üreticileri de farklı tarım teknikleri ve teknolojileri ile buluşturmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki durduğumuz yerden gelişmek kolay değil. Hollanda'nın tarım toprakları bizim 6'da 1'imiz.

Ama Hollanda'nın tarım gelirleri bizim 3 katımız. Daha kat edeceğimiz çok mesafe var. Oturduğunuz yerden bu işleri yapmanız mümkün değil. Çiftçi malları koruma kurulu kuruldu.

Sera örtüsünden ceviz soyma makinalarına, salça makinalarına varana kadar kırsal alanda şehrin standartlarının yükseltilmesi ile alakalı müthiş bir heyecan ve gayret var. İnşallah hepsinin çok daha fazlasını yapacağız" şeklinde konuştu.

BÖLGESEL TİCARET MERKEZİ OLACAK

Dipsizgöl'de kurulan ürün toplama merkezi ile üreticileri alıcı ve toptancılarla buluşturmayı, muhtelif meyve ve sebze hasat sezonu içerisinde oluşan trafik karmaşasını önlemeyi, ürünlerin sevkiyatının hal kayıt sistemine uygunluğunu sağlayarak tarımsal üretimde kayıt dışının önüne geçmeyi ve bölgedeki birden çok mahallenin yararlanabileceği bir tür bölgesel ticaret merkezi oluşturmayı hedeflediklerini de kaydeden Aktaş,

"Geçen yılın sonlarına doğru Kayapınar Mahallemizde böyle bir yeri hayata geçirmiştik. Yine Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile bizim tahsis ettiğimiz alanda Cerrah Mahallesinde ürün toplama merkezi devam ediyor.

Bugün de burada Dipsizgöl mahallemizin ürün toplama merkezini hayata geçirdik. Bursa Büyükşehir Belediyemiz de 60 tonluk bir kantar yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KÖYLERDE HAYAT ARTACAK

Başkan Aktaş, 2 yıl önce hayata geçen Büyükşehir yasasının neler kazandırdığının hep birlikte görüleceğini de belirterek şöyle devam etti:

"Geçmişte Türkiye nüfusunun yarısı köylerde yaşarken bugün bu rakamın yüzde 8'lere kadar düştü. Artık köylerde kimse durmuyor. Ama yakın zamanda köylerde hayat daha da artacak.

Bunları yaparken de muhtarlarımızdan ve köyden dönüşen mahallelerimizdeki ileri gelenlerden istifade ederek el birliği ile bu dönüşümü sağlayacağız. Bu konuda İnegöl Belediyesi olarak çok heyecanlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

SEBEBİ GÜVENLİ TÜRKİYE

Açılışa katılan AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın da vatandaşlara yönelik bir konuşma yaptı. Kırsal kesimlerin eskiden çok zor şartlarda hizmet almaya çalıştığını hatırlatarak örnekler veren Milletvekili Aydın,

"Eskiden köye bir su gelmesi gerektiğinde ya da köyün bir sorunu olduğunda buradan Ankara'ya gidilerek bir Milletvekili bulunurdu. Milletvekilinden sonra Bakanlığa gidilir ama Bakanlıktaki bürokrat önüne bir defter açarak bu yıl programımızda yok derdi.

50 metre 100 metrelik bir boruyu alamazsınız ve geri dönüp gelirsiniz. Şuanda bir belediyemiz köyümüzde çok önemli bir ihtiyaç olan böyle bir hizmeti yapıyor. Ben belediyemizi kutluyorum. Köyümüze de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Biz bugün bu güzellikleri yaşayabiliyorsak, bunun sebebi Türkiye'nin güvenli, huzurlu bir ülke olmasından kaynaklanıyor" dedi.

KIRSALDAKİ NÜFUS KIRSALDA KALMALI

Bölge halkı için büyük önem taşıyan ürün toplama merkezinin açılışında kürsüye son çıkan isim ise İnegöl Kaymakamı Ali Akça oldu.

Toplumların, toplumları oluşturan insanların huzurlu ve mutlu olabilmesi için onlarca, yüzlerce neden sayılabileceğini ifade eden Kaymakam Akça,

"İnsanların huzurlu olabilmeleri için gerekli şartlardan biri de o insanların mekana, fiziki alan dengeli dağılabilmeleridir. Mekanlar da kırsal ve kentsel olarak ikiye ayrılır. İnsanlar kırsal alandan kentlere neden göç eder? Bulundukları yerlerde geçinemedikleri için ulaşım sağlanamadığı için eğitim ve sağlık alanlarında sıkıntı yaşadıkları için. Peki kentlere gittiklerinde neyle karşılaşırlar?

Orada da sıkıntı vardır. Kırsal alana sığamayan insanlar kentlere gittiğinde bu defa kentler aşırı ve dengesiz bir şekilde büyür. Alt yapı sorunları başlar. Yine kentlere gidildiğinde kentler buradaki gibi yeşilliklerle bezeli değildir, beton vardır orada. Hava kirliliği vardır. Yapılması gereken ne?

Kırsaldaki nüfusu kırsalda tutabilmek. İnsanlar bu tip yerlerde havanın temiz olduğu, suyun temiz olduğu, ağacın bol olduğu yerlerde kalabilirlerse ve yine buralarda yaşarken ürünlerinin, emeklerinin karşılığını yeterince alabilirlerse hiçbir insanımız köylerden kalkıp da şehirlere göç etmek istemez.

İnegöl Belediyesi'nin yaptığı hizmet bu anlamda da çok önemlidir. İnşallah üreticilerimiz bu tesisle beraber hak ettiğinin karşılığını da almış olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Dipsizgöl Ürün Toplama Merkezi'nin açılış kurdelesi kesildi. Ardından davetlilere ve vatandaşlara pilav ayran ikramında bulunuldu.

Dipsizgöl Mahalle Muhtarı Selami Sem de protokol üyelerine meyve ikramında bulundu.