Xiaomi Güç Bankası: Yüksek kapasite ve hızlı şarj özellikleri ile zirvede Xiaomi Güç Bankası: Yüksek kapasite ve hızlı şarj özellikleri ile zirvede
Bursa’da geleceğin bilim insanlarını yetiştirme hedefi ve ‘başımıza icat çıkarın’ düşüncesinden hareketle çalışmalarını sürdüren BTM, mevcut yapıya yeni eklenecek olan ‘uzay ve havacılık’ bölümü için çalışmalarını hızlandırdı. Bursa’da 2013 yılında 12 bin metrekarelik alanda hizmete açılan BTM, modüler olarak büyümeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’ya özellikli eserler kazandırdıklarını söyleyerek, “Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, eğitim konusunda hassasiyetimizi gösteren bir merkez. Burada, gençlerimiz okullarda aldıkları teorik bilgiyi pratikte uygulama şansı buluyor. Öğrenciler, deneylerini kendileri yapabiliyor ve aynı zamanda kendilerini geliştirerek özgüven de kazanıyorlar” dedi.
Altepe, BTM’nin iddialı bir şekilde kurulduğunu hatırlatarak, “BTM kurulurken Dünyaya örnek olacak merkezlerden biri Bursa’da kuruluyor demiştik. Şu anda BTM, Türkiye’deki en kapsamlı bilim ve teknoloji merkezi. Bünyesinde bulunan yaklaşık 300 deney düzeneğiyle de şu anda en geniş kapsamlı merkez olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda planetaryumu, 3-4 boyutlu sinemaları gibi değişik birimleriyle ve gezici müzeleriyle de gençlerin ufkunu açan önemli bir merkez oldu” diye konuştu.
Projenin başından beri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK’ın Bursa’nın yanında olduğunu ifade eden Altepe, “Şu anda 52 milyon liralık bir ihale yapıldı, yani eski parayla 52 trilyon. Bu para artık BTM’ye harcanacak. Bu gerçekten Bursa’ya vurmuş büyük bir piyango ve büyük bir destek. Bu da bu işi hakkıyla yapan şehir olduğu için Bursa’ya geliyor. Çünkü Bursa, bunu hem kuruyor, düzenekleri de artık kendisi geliştirebiliyor. Aynı zamanda Türkiye’deki tüm BTM’lerin yaşamasına da destek veriyor Bursa. Çünkü Bursa bir sanayi ve teknoloji şehri” şeklinde konuştu.
Altepe, TÜBİTAK’ta BTM’nin en özellikli merkez olması konusunda sadece Bursa’ya has bazı düzenlemeler yapıldığını da vurgulayarak, şunları söyledi:
Özellikle ‘uzay ve havacılık’, astronomi dalında düzenlemeler yapıldı. Öncelikle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile ilave binanın ilk inşaat kısmını yapacağız. Mevcut 12 bin metrekarelik binamıza ilave yapılacak bu binayla birlikte, içinin donanımları, buradaki düzeneklerin kurulması, deney düzenekleri, uzayla, havacılıkla ve astronomiyle ilgili yapılacak olan çalışmalar, uzayla ilgili tüm dokümanlar, bilgiler ve uzaya giden araçlarla ilgili her türlü donanım, parça ve malzemeler burada sergilenmiş olacak. Burası sadece Bursa’ya has bir bölüm olacak.”
Alınan desteklerle uzay ve havacılık bölümünün yanı sıra diğer kısımların da düzenleneceğini ve Bursa’ya has düzeneklerin projelendirilip imal edilmesi çalışmalarının da yapılacağını anlatan Altepe, “TÜBİTAK’ın 52 milyon liralık katkısı ve BTSO’nun ek katkısıyla birlikte, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, gerçekten gelişmiş en ileri merkez olacak. Bursa, bu konuda da en önde ve öncü olacak. Sadece Bursa’ya değil, tüm diğer şehirlerimize ve ülkemize de hizmet edecek” açıklamasını yaptı.
Bursa’nın Türkiye’deki bilim ve teknoloji merkezlerine rehberlik ettiğini de vurgulayan Altepe, “Bilim ve teknoloji merkezleri yeni açılıyor, Bursa’dan sonra Konya ve Kocaeli gibi diğer şehirlerde de açılıyor. Ama bu büyüklükte ilk sırada Bursa var. Uzay ve Havacılık birimi de Bursa’ya has olacak. Bu donanımı elde etmek isteyenler, gençlerin eğitim ve gelişimine önem verenler bu merkezi görmek için Bursa’ya gelecekler. Bizler de tüm şehirlerimize ev sahipliği yapmış olacağız. Şu ana kadar okullarımıza ve gençlerimize büyük hizmet verildi. Kurulduğu günden bugüne kadar BTM’nin ziyaretçi sayısı 160 bini aştı. 160 bin çocuk oradaki düzeneklerden faydalandı” diyerek, BTM’nin kısa süre sonra kalitesini ve iddiasını daha da ileriye taşıyacağını sözlerine ekledi.