MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu tarafından düzenlenen 'Mobilyada 4. Sanayi Devrimi' ana temalı istişare toplantısında konuşan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, mobilya sektörünün sorunlarını ve beklentilerini katılımcılarla paylaştı.

DÜNYAYA AÇILAN PENCEREMİZ

Mobilya sektörünün istihdam dostu ve dış ticaret fazlası veren sektör olduğunun atını çizen Başkan Malkaç,

1 Mayıs 2024'te Resmi Tatil mi? Okullar Açık mı? 1 Mayıs 2024'te Resmi Tatil mi? Okullar Açık mı?

"Ülkemizin dünyaya açılmasındaki en etkili sektörlerin başında mobilya gelmektedir. Bugün neredeyse Türk mobilyasının girmediği ülke bulunmamaktadır. Sektörel büyümeler göz önünde bulundurulduğunda, en ciddi artışların başında yine sektörümüz gelmektedir. Bu nedenle mobilya sektörü desteklenmelidir."

NİTELİKLİ FUARLAR YAPILAMAMAKTIR

"Ancak mobilya sektörümüzü dünyaya daha iyi tanıtmanın yollarından biride uluslararası fuarladır. 2023 yılı vizyonunu 500 milyar dolarak olarak belirleyen ülkemizde maalesef nitelikli fuarlar yapılamamaktır.

Bunun en önemli sebebi İstanbul'da uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan 2 fuar merkezinin misyonunu tamamlamış olmasıdır. Beklentimiz; İstanbul'da 3. Havaalanı lokasyonunda Milano, şehrindeki gibi uluslararası nitelikle bir fuar merkezi yapılmasıdır."

VERİM ALINAMIYOR

"Halihazırdaki fuar merkezlerinden verim alınamamaktadır. Fuar alanlarının hem fiziki açıdan yetersiz olması hem de sağlıklı hizmet alınamaması ülkemizin tanıtımı ve iş dünyasının gelişmesine zarar veren etkenlerden biridir.

Bunun yanı sıra; ihracat dostu sektörlerin yaşadığı hammadde sorunlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gerek devletimiz, gerekse de ilgili kurum ve kuruluşların bu sorunları ivedi bir şekilde masaya yatırması ve çözüm önerilerini ortaya koyması gerekmektedir."

HAKSIZ REKABET VAR

"İyi niyetlerle belirlenen bölgesel teşvik modelleri maalesef sıkıntılara sebep olmaktadır. Özellikle ciddi kümelenmelerin yaşandığı il ve ilçeler 1. derece teşvik bölgesinde yer aldığından, 6. bölgede üretim yapan bir üreticiye göre yüzde 10-20 civarında maliyetli ürün yapmaktadır. Bu durum haksız rekabete yol açmaktadır."

TEŞVİK KRİTERLERİ ADİL OLMALI

"Bölgesel teşviklerin ihtisaslaştırılması önerimizdir. Teşviklerin sektörel bazlı yeniden belirlenmesi, şehirlerin bölgesel zenginliklerinin dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle teşvik uygulamasında sektörel bazlı kriterler uygulanmalıdır.

Bu konuda gelişmiş ülkelerin ihtisas şehir modellerinin incelenmesi çok yerinde bir karar olacaktır. İhtisaslaşma sayesinde uluslararası rekabetteki payımızın artmasının önü açılacaktır." dedi.