YER KONUSU NETLEŞMEDİ

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başsavcısı Osman Köse, "İnegöl'de cezaevi açılması hususunda bir çalışma var. Bununla ilgili yer araştırması yapıldı. Alibeyköy Mahallesindeki mera olarak kayıtlı olan bir bölgeyi bakanlığın yetkililerine gösterdik fakat uygun görülmedi.

Yer araştırmamız devam ediyor. Şuan yer konusunda netleşen bir şey yok" dedi.

HEDEF SERİ YARGILAMA

2016 yılının ilk 5 ayını değerlendiren Köse, "Dava sayılarında ve Cumhuriyet savcılığının soruşturma sayılarında çok fazla bir artış söz konusu değil. Hatta ceza mahkemelerindeki davalarda kısmı bir düşüş de var. 2015 yılı rakamlarına göre, soruşturmada kısmi bir artış var.

Yılsonuna kadar böyle devam edeceğini tahmin ediyorum. Davaların azalmasında hakim savcıların hızlı yargılama yapmasında etkisi var."

SORUŞTURMA DOSYASINDA ARTIŞ

"Bölge Adliye Mahkemeleri göreve başlayınca eskiden Yargıtay ve temyiz aşamasında yaklaşık 1,5-2 yıl beklediğimiz süreç tahmin ediyorum 1 yılın yada 6 ayın altına inecek. Bu da süreci hızlandıracak.

Bölge Adliye Mahkemeleri zaten bu amaçla kuruluyor. Savcılıktaki soruşturma dosyası 2015 yılına göre biraz daha fazla. Ama 2014 yılının rakamlarını henüz yakalamadık. 2014'te fazlaydı, 2015 yılında düştü ancak 2016 yılı itibariyle biraz yükselme var. Denetimli serbestlikten şuanda 1000 kişi faydalanıyor" dedi.

KÜÇÜLME GEÇİCİ BİR DURUM

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi tarafından yapılan hakim ve savcı atamalarını da değerlendiren Başsavcı Köse,

"2016 yılı yaz kararnamesiyle İnegöl Adliyesinden 7 Cumhuriyet savcısı ile 6 hakim olmak üzere toplam 13 kişi başka adliyelere tayin oldu. 7 cumhuriyet savcısının yerine 3 cumhuriyet savcısı, 6 hakimin yerine de 5 hakim adliyemize tayin oldu. bu anlamda bir azalma görülmektedir."

"Bunun sebebi bu yıl ilk kez Bölge Adliye mahkemeleri kurulacak. 20 Temmuz'da faaliyete geçecek. Bölge Adliye mahkemelerinde mevzuat gereği 1. sınıfa ayrılmış tebliğ hakimler görev yapması gerekirken, 1. bölgelerden bu mahkemelere yaklaşık 1200 civarında hakim savcı görevlendirildi.

Böylece açık oluştu. Bu kararnameyle de bu sefer 2. bölgelerden yani İnegöl ayarı yerlerden 1.bölgelere hakim savcı tayini yapıldı. Bundan dolayı şuanda 2. bölgelerde kısmi bir azalma meydana geldi. Ancak bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz" dedi.

MSB'den anneler için videolu paylaşım MSB'den anneler için videolu paylaşım