Son zamanlarda yaygın bir nefret söylemi olarak, "Araplasmak" ifadesi dönüyor ortalıkta. Türk kültürünün giderek kaybolduğu ve gitgide "Arap kültürü" nün hakim hale geldiği kanaati yaygın olarak dolaşıyor.

Suriye den gelen mülteci akını ve Türkiye de Körfez ülkelerinden gelen Araplara yapılan yoğun toprak satısı,bu nefret söyleminin körüklenmesinde ileri gelen sebepler olarak gösteriliyor.
Hatta daha da ileri gidip Türklerin asıl dininin Gök Tengri inancı olduğu ve Arap kültürünü bize aktaran unsurun "İslam Dini" olduğunu söyleyenler var..

Her tepkisel ideoloji ve fikir akımı gibi maalesef bu akıma gönül verenler de bu akımın altını çok iyi dolduramıyor.

Türklere, tarihin kendilerine Tuğrul Bey'den bu yana yüklediği misyonun başat unsuru İslam diniydi...

Gerek teori gerekse pratikteki her turlu aksaklıklara rağmen Türk kültürü "İslam Dini" bünyesinde kendini dünyaya tanıttı.

Avrupa'da bugün pek çok Türk kavmi var. Gagavuzlar bunlar içinde belki en çok kültürlerini muhafaza edebilenler.

Macarlar ve Katalanların Türklük ile mesafeleri ortada. Türk ya da Slav olup olmadıkları oldukça tartışılan Bulgarları ise saymaya hiç gerek yok.

İslam öncesi doğu da Şamanizm ve Batıda Ortodoksluğun hegemonyası içine aldığı Türk kavimlerini eritirken İslam Türklere varlık sağlamıştır.

İşin diğer tarafı Türklerin İslam algısı ile Arapların İslam algısı arasında dağlar kadar fark vardır. Bu meselenin en can alıcı kısmı burada aslında... Bu konuda çok uzmanlık gerektirmeyen vasat bilgiler dahil bu fikrin ne kadar duygusal ve tepkisel olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.

Bu konuda daha teknik bilgileri gelecek yazımda paylaşacağım inşallah. Dediğim gibi çok uzmanlık gerektirmeyen bilgiler.

Ben de uzmanı değilim ama yüzeysel bilgilerin deruni bilgiler hakkında vereceği kanaati unutmamak lazım.

Yazımın amacı kimseyi tahkir etmek değildir. Böyle bir şey haddimiz de değildir.

Sadece kaybedilmemesi ve imha değil ıslah mantığıyla yaklaşılması gereken ve bize toplum olarak çok şey katan: "Anadolu İrfanını" da muhafaza etmektir.


Selam sevgi ve muhabbetle.