İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek, "İpekböcekçiliğin mahallemizde 100 yılı aşkın bir tarihi var. Damızlık üretimi yapıyoruz. Türkiye'de damızlık ipekböceği üreten üç köyden biriyiz. Bu sene sistemde bir değişiklik yapıldı. Daha önce ağaç dallarından yaptığımız askıların değişimi sağlandı. Bu sene plastik askılar uygulandı."

PLASTİK DAL

"Plastik dalların kullanılması ile hem kalite arttı hem de işçilik kolaylaştı. Şu anda kozalar daha parlak ve canlı. İşçilik maliyetleri de düştü. Hem üretici sayısının artırılmasını hem de diğer mahallelere de örnek teşkil edecek şekilde çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

4 RENK KOZA ÜRETİLDİ

Muhtar Çiçek, "Bir uygulama ile 4 renkten oluşan koza çıktı ortaya. Fıstık yeşili, sarı, beyaz ve pembe olmak üzere 4 renk uygulaması yapıldı. Çeşitli yerlerde bunu uygulamak istemişler ama bu başarıyı elde edememişler. İlk kez Türkiye'de mahallemizde bu uygulama yapıldı. 50 kilogram civarında 4 renkten oluşan koza elde edildi" diye konuştu.

40 GÜNDE 30 BİN LİRA GELİR

İpekböcekçiliği üretimini 6 hanenin yaptığını ifade eden Muhtar Çiçek, "Bu sene rekoltemiz 500 kiloyu geçer. Kalite açısından bu sene daha iyi durumdayız. Bu sene kilosunu 65 liradan satacağız. 500 kilodan hesaplarsak, 30 bin liralık bir kazanç söz konusu. 40 gün içerisinde toplamda 30 bin lira gelir elde edilecek. Mayıs ayında başlayan üretimde Haziran ayı sonlarına doğru hasat yapılıyor. İki gün içerisinde Kozabirlik'e kozaları teslim edeceğiz" dedi.

Damızlık ipekböcekçiliği üreticisi 66 yaşındaki Fatma Günay ise, 100 yılı aşkındır süre gelen ipekböcekçiliğine köydeki gençlerin ilgi göstermediğini ifade ederek, "40 gün içerisinde hasat yapıyoruz. Bu işi yapmaktan dolayı mutluyuz. Kazancı da güzel. Bir ayda kişi başı 6 bin lirayı geçen gelir elde ediyoruz" dedi.

Ünlü zeytinyağı markası raflardan toplatılıyor Ünlü zeytinyağı markası raflardan toplatılıyor

GÜZEL BİR İŞ

Üreticilerden Fatma Doğdu ise, "Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. 32 yıldan bu yana bu işi yapıyorum. Dedemlerden bana kalan bir gelenek. 40 günde üretim yapıyoruz. Güzel bir iş. Bu geleneği sürdürmeyi düşünüyoruz. Gençler artık bu işi yapmak istemiyorlar" diye konuştu.