TEAKWONDO (WUSHU-KARETE VS.) SPORLARIN SELAMI CAİZ Mİ

Abone Ol
Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'in, O'nun Ashabının, yolunda gidenlerin ve İslami yaşantısında dimdik durup kafire karşı şedid olan Müslümana karşı alçak gönüllü olan tüm mücahid ve mücahidelerin üzerine olsun.
Bu hafta yazacağım konu için sporcu kardeşlerim bana kızabilir. Önemine binaen bu yazıyı yazmayı gerekli gördüm.
Spor yapan ve İslami hassasiyeti olan bazı kardeşlerimiz uzak doğu sporu yapan ve bu spordaki selamlama şekli hakkında çok ağır ithamlarda bulunmaktadırlar.
Bu selamlama şekli islam'da yoktur diyor ve bu selamı yapanları şirkle itham ediyorlar. Geçmiş yazılarımızda şirk'in ne olduğunu açıklamıştık, isteyen kardeşlerimiz o bölümlere bakabilir veya sağlam ehlisünnet alimlerinin kitaplarına müracaat edebilirler.
Selamlama meselesi için araştırma yapmış günümüz alimlerinden Yusuf Kerimoğlu hoca efendinin fıkhi meseleler eserindeki yazısı üzerine bir yazı yazmak bizim haddimize değil dedik ve araştırmasını aşağıya aktardık.
İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerinde selamın özel bir önemi vardır. Cahiliye döneminde de; selamlaşma adeti vardı. Hıristiyanlar; ellerini ağızlarına ve alınlarına götürerek selamlaşırken; Yahudiler parmak işaretleri ve baş eğip, kıçını kırmakla, Mecusiler iki büklüm eğilmekle, müşrik Araplarda; Allah uzun ömürler versin manasına (hayya'Allah) diyerek bu işi yaparlardı.(1)
Resulu Ekrem (sav) bu selamlaşma şekillerinin hiç birini kabul etmemiştir.
Allahu Teala (cc)'dan başkasına; tazim ve ibadet kastı ile secde eden kimse kafir olur. Bu hususta herhangi bir ihtilaf yoktur. Selamlama kastı ile secde yapan kimse kafir olmaz. Fakat bu hal günahı kebairdendir.(2)
Fetavai Hindiyye'de bir kimse diğerinin önünde; yeri öpse veya onun için eğilse, yahutta başını eşse kafir olmaz. Çünkü öyle yapması şahşa ibadet değil, hürmet etmektir. Bazıları ise;'' - bir kimse, bunu bir zalime karşı yaparsa büyük günah işlemiş olur. '' demişlerdir. Başkalarıda ''küfür olur'' hükmünü vermişlerdir.
Ancak bu fiilde bir-kaç vecih vardır.
a) O kimse bunu ibadet kastı ile yapmış ise küfürdür.
b) Selam kastı ile yapmışsa küfür olmaz, fakat haramdır.
c) Şayet iradesi ve bir kastı yok ise alimlerin çoğunluğuna göre bu yine küfürdür. Yeri öpmeye gelince; bu secdeye yakın bir fiildir. Ancak bu yanağı ve anlı yere koymaktan daha hafiftir. Zahiriyedede böyledir.(3) hükmü kayıtlıdır.
Teakwondo sporu hakkında fazla bilgim yok. Başı öne eğmek; bu sporun ortaya çıktığı toplumda nasıl bir mahiyet arzediyor bilemiyorum. Sadece selamlama için; başı eğmek söz konusu ise mekruh olur. Meselenin özü budur.
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) M. Hamdi yazır c.2 sh. 153-154
(2) Şeyh Muhammed b. Süleyman şerhu damat c.2 sh. 542
(3) Fetavayi Hindiyye c.2 sh.281
.