Türkiye otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz ay 2.7 milyar dolarla yeniden en çok ihracat gerçekleştiren sektör olmayı başardı.

Bir süredir ihracat liderliğini başka sektörlere kaptıran otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz ay liderlik unvanını yeniden geri kazandı.Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 azalışla 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Otomotivin Türkiye ihracatından aldığı pay ise yaklaşık yüzde 14 oldu. Otomotiv, yılın ilk 4 ayında ise yüzde 11 artışla 11 milyar 311 milyon dolar ihracata imza attı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Otomotiv endüstrisi olarak bu yılın ocak-nisan döneminde yüzde 11 artışla 11.3 milyar dolar ihracata imza attık. Nisan ayında binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatında çift haneli artış kaydettik. En büyük pazarımız Almanya’ya ihracatımızda düşüş olsa da, Fransa’ya yüzde 31, İtalya’ya yüzde 19 gibi önemli oranda artış kaydettik” dedi. otomotiv

Nisan ayında, en büyük ürün grubunu oluşturan tedarik endüstrisinde ihracat yüzde 6 düşüşle 1 milyar 80 milyon dolar olurken, binek otomobil ihracatı yüzde 10 artarak 886 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 26 azalışla 342 milyon dolar, TIR çekicisi ihracatı 180 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 75 artış kaydederek 174 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat yüzde 6 düşerken, Rusya’ya ihracat ise yüzde 144 arttı. Binek otomobillerde ise önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 65, İtalya’ya yüzde 75, Almanya’ya yüzde 11, İsrail’e yüzde 14, Slovenya’ya yüzde 29 ihracat artışı kaydedildi. Buna karşılık İspanya’ya ihracatta yüzde 4, Birleşik Krallık’a yüzde 29, Polonya’ya yüzde 23 düşüşü oldu. Otobüs-minibüs-midibüs grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Fransa ve Almanya’ya ihracat artışı gerçekleşti.

Kendi rekorunu kırdı

Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem! Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem!

Ardı ardına satışa sunduğu yeni modelleriyle dikkat çeken Peugeot Türkiye, Nisan ayında kendi rekorunu kırdı. Nitekim Peugeot Türkiye, tarihinin en yüksek Nisan ayı satışına imza atarak, geçen ay 6 bin 309 adetlik satışla yüzde 6.5’lik pazar payına ulaştı. Yılın ilk 4 aylık dönemindeyse 24 bin 503 adetlik satış ve yüzde 7.3’lük pazar payını yakalayan şirket, yıl sonu için belirlediği 57 bin adetlik satış hedefine yönelik büyük adımlar atmaya devam ediyor. Marka yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 büyüyen Türkiye otomotiv pazarının da üzerinde bir performansla, yüzde 166.5’lik büyüme kaydetti.