İnegöl

MAZİDEN BİR KARE: İshakpaşa Çay Bahçesi ve Şehitlerimiz

Tarih 2008. Ekim ayı. Ramazan Bayramı günleri… O tarihte İshakpaşa Çay Bahçesi’nden unutulmaz bir kare paylaşıyoruz. Burası İnegöl’ün en önemli mekânlarından biridir.

Abone Ol

İnegöllü olup da bu çay bahçesinde bir bardak dahi çay içmeyen var mıdır acaba? O banklarda kimi İshkapşa camiinde kılacağı namazın vaktini beklemek için oturur, kimi de vaktini tüketmek için.

Yaşlılar, emekliler, iş arayanlar, arkadaşıyla buluşanlar, gençler, evden başka oturacak yer arayanlar, köyden kasabaya inenler, 7’den 70’e herkes bu bahçededir.

İshakpaşa Camii etrafı ve bahçesi aynı zamanda İnegöllü çocukların oyun alanıdır. Bu parka arabası olanlardan çok bisikleti olanlar gelir. Fotoğrafta bisiklet yoğunluğunu görmek mümkün.

Parkın o koca küpü de meşhurdur. Bir de etrafa bırakılan tarihi sütün parçalarını görebilirsiniz.

Fotoğrafta arka planda asılan afiş de dikkat çekmektedir.Afişe de konu olduğu gibi; Tarih 4 Ekim 2008, Ramazan Bayramı arefesinde 15 askerimiz, iftarını şehadet şerbeti ile açar.

Askerlerimizin şehadetiyle ilgili o tarihteki gazete haberi şöyledir: “PKK, dün öğle saatlerinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Irak sınırındaki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na saldırı düzenledi. Saldırıda, 15 asker şehit oldu, 2 uzman çavuştan ise haber alınamıyor. 23 terörist etkisiz hale getirildi. Saldırının çarşamba günü görüşülecek tezkere öncesi yapılması dikkat çekti.”

“Çatışmaların halen devam ettiği bölgeye gitmeye çalışan gazeteciler ise terör örgütü PKK üyeleri tarafından Aktütün köyüne 5 kilometre mesafedeki yola döşenen mayın nedeniyle bölgeye gidemedi. Teröristlerin, saldırı sırasında güvenlik güçlerine karadan destek gelmesini engellemek için köy yoluna döşediği mayın, köylüler tarafından fark edildi. Herhangi bir olay yaşanmaması için üzeri ağaç dallarıyla kapatılan mayının, bomba imha uzmanlarınca imha edileceği belirtilirken, yol ortasındaki mayın nedeniyle köye araçlarla giriş ve çıkış yapılamıyor.”

''İslam dünyası ve ülkemiz Ramazan Bayramı'nı kutlarken, insanlık suçu terör, bir siyasi projeye dayalı çirkin ve karanlık yüzünü yeniden gösterdi.”

“Aynı karakol… Hakkari’nin İran ve Irak sınırındaki Şemdinli ilçesine 40, Irak sınırına 4 kilometre uzaklıktaki Aktütün Karakolu, 1992'den bu yana 3 kez terör örgütü PKK üyelerinin saldırısına uğradı.”

SONUÇ OLARAK; Bu fotoğrafla birlikte bu olayı ön plana çıkarmamızın sebebi şudur: Maziyi unutma. Tarihini unutma. Geçmişi unutma. Yoksa dostunu da düşmanını da tanımaz olur. Geleceğini de kaybedersin.

AYHAN TALHA BAYRAKTAR