Bursa

Marka sahipleri dikkat! İptal olabilir

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Turan, 2017 yılında yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre tescil tarihinden itibaren 5 yıl boyunca aktif olarak kullanılmayan markaların iptal edilebileceğini söyledi.

Abone Ol

Marka kullanımına ülke sınırı
UPB Yönetim Kurulu Üyesi Turan, tescil tarihinden itibaren 5 yıl kullanılmayan ya da bir süre kullanılmış ise de kullanımına 5 yıl ve daha uzun bir süre ara verilen markaların iptal edileceği hususunun vatandaşlar tarafından göz ardı edildiğinin altını çizdi. Kanun düzenlenmesinde marka kullanımının ispatı bakımından ülke sınırı da getirildiğine işaret eden Erdem Turan; “Buna göre Türkiye’de tescilli bir markanın ciddi kullanımının da mutlaka Türkiye’de gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte markanın Türkiye’nin tamamında kullanılması zorunlu olmayıp, belli bir bölgesinde kullanılması da yeterli olabilecektir. Ayrıca kullanımın, ciddi kullanım olması aranmakta olup, göstermelik, markanın kullanıldığı izlenimi yaşatmaya yönelik eylemlerin de iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmeyeceği ve ciddi kullanım olarak kabul edilmeyebileceğini ifade etmek gerekir” dedi.
Turan ayrıca, markanın kullanılmama sebebiyle iptalinin şu an için mahkemeler tarafından incelenip, karara bağlandığını, ancak 10.01.2024 tarihi itibariyle kullanmama sebebiyle iptal kararlarının mahkemeler tarafından değil, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verileceğinin altını çizdi.