Dünya hayatının nasıl bir hayat olduğunu ve bu hayat içinde hangi manevi imtihanların var olduğunu Kur'an direkt olarak bizlere bildirmektedir.Dünya hayatının sıkıntılarla dolu olduğunu dünyaya aldanmamamız gerektiğini yine Yüce Rabbimiz bizlere bildirmektedir.

Özellikle yaşadığımız şu günlerdeki olumsuz gelişmeler (Korona,Rusya-Ukrayna savaşı,terör,hayat pahalılığı,Irak,Suriye v.b) moralimizi bozmakta ve bazen de karamsarlığa kadar bizi götürebilmektedir.Oysa Kur'an'a baktığımız da Kur'an'da dünya hayatını ve insanın psikolojik yapısını açıklayan bir çok ayet olduğunu görebiliriz.

Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

-Kur'an, insanın zayıf yaratıldığını açıklar:"...Çünkü insan zayıf yaratılmıştır"(Nisa,28).

-Kur'an, insanın bir sıkıntıyla karşılaştığında hemen karamsarlığa ve ümitsizliğe düştüğünü anlatmaktadır:" İnsana nimet verdiğimizde yüz çevirip yan çizer. Kendisine şer dokununca da umutsuzluğa düşer"(İsra,83).

-Kur'an'da Yüce Rabbimiz insanı zaman zaman bazı şeylerle imtihan ettiğini açıklar:" Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele."(Bakara,155).

"Görmüyorlar mı ki, onlar her yıl bir veya iki kere belaya çarptırılıp imtihan ediliyorlar. Sonra ne tövbe ederler, ne de ibret alırlar"(Tevbe,126).

Müslümanlar karşılaştıkları sıkıntı ve olumsuzları hep şöyle değerlendirmelidirler:

1-Allah, bazen bizlere bol nimet vererek bizi imtihan eder,bazen de verdiği nimetleri kısarak veya alarak bizi imtihan eder.

2-Bazen biz kullarını varlıkla bazen de yoklukla dener.

3-Bazen bizlere verdiği nimeti alır eğer isyankar olmazsak yine geri verir.

4-Bazen nimetini verir,sonra alır sonra tekrar verir.

5-Bazen de dünyada alır,ahirette verir.

Müslümanlar, şartlar nasıl olursa olsun hiçbir zaman Allah'tan yüz çevirmezler." "Her kim de benim zikrimden (Kur'an'dan) yüz çevirirse, mutlaka ona dar bir geçim vardır. Bir de onu kıyamet gününde kör olarak haşrederiz"(Ta-Ha,124).

Müslümanlar, her zaman Allah'a tevekkül eder ve Allah'a güvenirler:"... Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu açar. Onu beklemediği yerden rızıklandırır. Kim Allah'a tevekkül ederse, O (Allah) kendisine yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah, her şeye bir ölçü koymuştur"(Talak,2-3).

Müslümanlar sıkıntılı dönemlerde sabredip daha çok birlik ve beraberlik içinde olurlar:" Ey iman edenler! Sabredin. Sabır yarışında düşmanlarınızı geçin. Hazırlıklı ve uyanık olun ve Allah'a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz."(Ali İmran,200).

"Allah'a ve Resul'üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir"(Enfal,46)

Müslümanlar hiçbir zaman morallerini bozmazlar:" Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da"(Duha,3)." Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır"(İnşirah,5-6).

Müslümanlar hiçbir zaman duayı elden bırakmazlar:" (Ey Muhammed!) De ki: "Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin!.."(Furkan,77).

UNUTMAYIN:Müslümanlar, her şeyin ama her şeyin Allah'ın kontrolü altında olduğunu bilir ve bunu bildiği için de hiçbir zaman karamsar olmazlar:" Gaybın anahtarları yalnızca O'nun katındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı da bilir. Hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. Yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Allah'ın bilgisi dahilinde, Levh-i Mahfuz'da)olmasın."(Enam,59)