Kur'an'ı Kerim üzerinde tefekkür etmenin insana ne kadar haz ve mutluluk verdiğini bilenler bilir.Keşke insanın zamanı çok olsa da Kur'an'ı hem okuyup hem de anlatabilse.Zaten Rasulullah (sav) öyle buyurmuyor mu?"Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir".Biz öğrenme ve öğretmeyi sadece lafzını öğrenme ve öğretme şeklinde düşünmeyelim.Elbette ki bu da vardır.Ancak lafzını öğrenme ve öğretmenin yanında anlamını öğrenip hayatımıza tatbik etmemiz gerekir.Çünkü Kur'an için 'Hayat Kitabıdır' diyoruz.O halde hayatımızı Hayat Kitabına göre devam ettirmemiz gerekir.

Günümüzün eğitimcileri bile eğitimde öğrenmeyi tarif ederken "öğrenme davranışa dönüşmüş ise öğrenme gerçekleşmiştir" derler.Gerçekten de öyle değil mi? Bir insan bir hususun ciddiyetini anlamış ve onu hayatında uygulamış ise öğrenmiş demektir.Aksi takdirde sadece duymuş ve geçmiştir.

Kur'an'da öyledir.Bize düşen görev O'nu öğrenmek ve öğrendiğimizi davranışlarımıza dönüştürmek gerekir.

Geçen iki bölümde Yusuf Suresinin bizlere verdiği mesajlardan bahsetmiştik.Kur'an üzerinde tefekkür ederken şu iki hususu her zaman hatırlayalım.Kur'an ne diyor ve ne demek istiyor?

Yusuf suresinin bu bölümünde Yusuf (as) kuyuya atılmış,oradan geçen bir kervan su almak isterken Yusuf'u (as) buluyor ve Mısır'a götürüyorlar.Mısır hükümdarı Yusuf'u (as) satın alıyor ve Yusuf (as) onların yanında büyüyor.

Kralın hanımı (Züleyha) genç bir delikanlı olan Yusuf'a (as) göz dikiyor ve O'nu tuzağa düşürmek istiyor.Bu durumu Kur'an şöyle anlatıyor:" İkisi de kapıya koştular. Kadın, Yusuf'un gömleğini arkadan yırttı. Kapının yanında hanımın efendisine rastladılar. Kadın dedi ki: "Senin ailene kötülük yapmak isteyenin cezası, ancak zindana atılmak veya can yakıcı bir azaptır.(Yusuf,25).

Bu ayetten anlıyoruz ki kadın (Züleyha) tabiri caiz ise hem suçlu hem güçlü.Çünkü kocasının geldiğini görünce saldıranın sanki Hz.Yusuf (as) olduğunu anlatmaya çalışıyor ve O'nu suçluyor.

Bir sonraki iki ayette ise şöyle buyruluyor:" Yusuf, "O, benden arzusunu elde etmek istedi" dedi. Kadının ailesinden bir şahit de şöyle şahitlik etti: "Eğer onun gömleği önden yırtılmışsa, kadın doğru söylemiştir, o (Yusuf) yalancılardandır. "Eğer gömleği arkadan yırtılmışsa, kadın yalan söylemiştir. O (Yusuf) ise, doğru söyleyenlerdendir (Yusuf,26-27).

Bu ayetlerin bizlere verdiği mesaj şudur:

1-Nefis ve Şeytan her zaman insanı kışkırtır.İnsan bazen nefsin tuzaklarıyla karşı karşıya kalabilir.Böylesi durumda mü'min insan imanını ve iradesini muhafaza edip şehvetin esiri olmamalıdır.

2-Mü'min kardeşim! Böylesi durumlarda senin gömleğin her zaman arkadan yırtılsın.Yani sen kovalama. Kaçan sen ol.

3-Hz.Yusuf (as) suçsuz olduğu için suçsuz olduğunu dile getirmiştir.Bizler de herhangi bir konuda haklı isek ve suçsuz isek suçsuz olduğumuzu dile getirmeliyiz.

4-Kadının (Züleyha) ailesinden birisi şahitlik yapıyor.Züleyha'nın akrabası olduğu halde doğru ve adaletli bir şahitlik yapıyor.Ayrıca güzel bir yolda göstererek "Eğer onun gömleği önden yırtılmışsa, kadın doğru söylemiştir, o (Yusuf) yalancılardandır. "Eğer gömleği arkadan yırtılmışsa, kadın yalan söylemiştir. O (Yusuf) ise, doğru söyleyenlerdendir" diyor.

Bizlerde şahitlik yaparken velev ki kendi aile fertlerimizden birisi de olsa hiçbir zaman adaletten uzaklaşmayalım.Ve doğru şahitlik yaparken de mümkünse bir çözüm yolunu da gösterelim.

Yusuf (as) ile ilgili ayette şöyle buyruluyor:" Yusuf, "Ey Rabbim! Zindan bana, bunların beni davet ettiği şeyden daha sevimlidir. Onların tuzaklarını benden uzaklaştırmazsan, onlara meyleder ve cahillerden olurum" dedi. Rabbi, onun duasını kabul etti ve kadınların tuzaklarını ondan uzaklaştırdı. Şüphesiz ki O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. (Yusuf,33-34).

Bu ayetlerin bizlere verdiği mesaj da şöyledir:

1-Allah'a her zaman dua edip sığınalım.Çünkü Allah'ın yardımı olmazsa nefsimizle çok zor başa çıkarız.Kur'an, Hz.Yusuf'un (as) diliyle şöyle der:" Ben nefsimi temize çıkarmam, çünkü Rabbimin merhamet ettiği hariç, nefis aşırı derecede kötülüğü emreder. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir" dedi"(Yusuf,53).

2-Müslüman zinaya gireceğine zindana girmeyi tercih etmelidir:" : "Ey Rabbim! Zindan bana, bunların beni davet ettiği şeyden daha sevimlidir."