Kur'an'ı Kerimin her suresi ayrı bir meyve gibidir.Tatları,ve lezzetleri farklı farklıdır.Her birinin insanlara verdiği mesaj apayrıdır.Kur'an ayetleri için şu iki hususu unutmamak gerekir:

1-Ayetler ne diyor,

2-Ayetler ne demek istiyor.

Dolayısıyla ayetlerin ne dediğine baktığımız gibi ne demek istediklerine de kulak asmazsak gerçek mesajı anlayamayız.

Kur'an da tadına doyum olmayan surelerden bir tanesi de Yusuf suresidir.Yusuf suresi Kur'an'da 12.Suredir.111 ayetten oluşan Mekki bir suredir.Bu surenin en önemli özelliği 4.ayetten 101. ayete kadar olan bölüm Yusuf (as) ın kıssasından bahseder.Ama bu sureyi okurken bir yandan Kur'an'ın eşsiz anlatım gücü karşısında mest olurken diğer yandan da Kur'an'ın bize ne demek istediğine ve vermek istediği mesaja bakmak gerekir.

Yusuf suresinin 4.ayetinde Hz.Yusuf'un (as) gördüğü rüyayı babasına anlatmasından bahseder:" Hani Yusuf, babasına "Babacığım! Gerçekten ben (rüyada) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki onlar bana boyun eğiyorlardı"demişti."(Yusuf,4). Babası Hz.Yakup (as), rüyayı kardeşlerine anlatmamasını istemiş çünkü kardeşleri kıskanıp Hz.Yusuf'a tuzak kurmalarından endişe ettiğini dile getirmişti (5.Ayet).

Bu ayetlerin bizlere verdiği bir mesaj da şudur.Özellikle günümüz de insanlar her şeylerini Facebook,WhatsApp v.b. yerlerde görüntülü olarak paylaşıyorlar.Tatil yaptıkları yerleri,yedikleri yemekleri,aldıkları arabaların görüntülerini hemen sosyal medyada paylaşmaları doğru değildir.Çünkü bu görüntüleri görüp kıskananlar olabilir hatta zarar vermek isteyenler bile çıkabilir.

Yusuf suresinin 3 yerinde rüya konusu geçer.

1-Surenin 4. ayeti.Hz.Yusuf'un (as) gördüğü rüya (yukarıda geçti).

2- Surenin 36.Ayeti:" Onunla beraber zindana iki delikanlı daha girdi. Biri, "Ben rüyamda şaraplık üzüm sıktığımı gördüm" dedi. Diğeri, "Ben de rüyamda başımın üzerinde, kuşların yediği bir ekmek taşıdığımı gördüm. Bize bunun yorumunu haber ver. Şüphesiz biz seni iyi ve yararlı işleri en güzel şekilde yapanlardan görüyoruz" dedi"

3-Surenin 43.ayeti:" Kral, "Ben rüyamda yedi semiz ineği, yedi zayıf ineğin yediğini; ayrıca yedi yeşil başak ve yedi de kuru başak görüyorum. Ey ileri gelenler! Eğer rüya yorumluyorsanız, rüyamı bana yorumlayın" dedi."

Yüce Rabbimiz rüyaların yorumunu kendisinin öğreteceğini bildirir:"

"İşte Rabbin seni böylece seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a nimetlerini tamamladığı gibi sana ve Yakub soyuna da tamamlayacaktır. Şüphesiz Rabbin hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir"(Yusuf,6).

Rüyaları anlatan bu 3 ayet ve Rabbimizin yorumlarının kendisinin öğreteceğini anlatması bize şu mesajı veriyor.

-Rüyalar görüldüğü gibi değil tabir (yorum ) ile bilinir.Bu tabirler Yüce Allah tarafından verilen bir yetenektir:".. sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek...".Özellikle günümüzde FETÖ v.b. sahtekarlar Peygamberimizi kullanarak "Peygamber geldi şöyle dedi,Peygamber neden yardım etmiyorsun dedi" gibi uydurmaların tamamen yalan olduğunu öğreniyoruz.

-Rüyalar her zaman değil çok seyrek olarak gerçekleşen hadiselerdir.Yine günümüze baktığımız zaman başta FETÖ olmak üzere bir çok sahtekarlar hayatlarını rüya ile sürdürmeye çalışıyorlar.

-Hz.Yakup (as) bile Hz.Yusuf (as) için kurulan tuzaklar ,kaybolmayla ile ilgili durumlar hakkında hiç rüya görmemiştir.Bir Peygamber olan Hz.Yakup (as) gelişen onca hadiselere rağmen hiç rüya görmemesi gösteriyor ki rüyalar istendiği zaman sipariş üzerine görülen şeyler değildir.

Özellikle günümüzdeki sahtekarlar gerçek hayatta yapamadıkları sahtekarlıkları zırt pırt rüya yoluyla insanları kandırmalarına en güzel cevap Yusuf suresinde ki mesajlardır.

(DEVAM EDECEK)