Bugün 2013?ün ilk günü?

Miladi takvim ya da Gregoryen takvim hayatımıza gireli tam 86 yıl olmuş?

Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önce Hicri takvim kullanırken, sonra da 1 Martı yılbaşı kabul eden Mali takvim kullanılmıştı?

Cumhuriyetin ilanından sonra, Malî 26 Kânun-ı evvel 1341de (26 Aralık 1925) kabul edilen Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun ve Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926dan başlayarak Gregoryen takvim benimsendi?

Neden bunları anlatıyorum sizlere?

Bildiğiniz üzere Miladi takvimin başlangıcı nedeniyle tüm dünyada yılbaşı kutlamaları yapılıyor?

Ülkemizde de bu kutlamaları yapmanın doğru olup olmadığı üzerinde her yılbaşı öncesi bir tartışma alevleniyor?

Bu yılda aynı tartışmaları izledik?

Bu yıl ilk kez Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu?

Yılbaşı kutlamalarıyla ilgili, kendisine hocam demekle beis görmediğim değerli yazar Mehmet Ali Bulut önceki gün güzel bir yazı kaleme almış?

Onun da izniyle yazısından kısa bir alıntı yapmak istiyorum;

?Şu veya bu takvimi kullanmanın dinle imanla alakası yoktur. Hicri takvimin ibadetler açısından önemi, ayın döngüsündeki hikmetten kaynaklanmaktadır. Biz orucu ve haccı ay takvimine göre ifa ediyoruz. Ta ki kul yılın her mevsiminde o ibadet ile sınanabilsin. Namaz saatlerinin belirlenmesi ise güneş üzerinden yapılmaktadır. Takvim olarak da Kuran her ikisini de kabul eder. Eskiden arşın ve endaze kullanılırdı, bugün bütün dünya ile birlikte metre kullanıyoruz. Herhalde Peygamber efendimizin metre kullandığını söyleyemeyiz. Bugün biz metre kullandık veya tartıda kalibresini Hıristiyanların yaptığı -bugün dünyaca kabul edilen kilo ağırlığı İngilterede muhafaza edilmektedir- kullanmakta beis görüyor muyuz? Hayır Esasında medeniyetin ve teknolojinin üretip insanlığın hizmetine sunduğu aletlerin hiç biri bizatihi şer veya kötü değildir. Bugün nefislerin teşyi ve tahrikine en çok hizmet etiği söylenen sinema, tiyatro, televizyon, bilgisayar ve internet gibi aracıların hangisi için mahza kötü diyebilirsiniz? Din bunların hangisini reddeder? Elbette ki din onları reddetmez. Onların kullanım biçimiyle ilgili ikazda bulunabilir o kadar. ?Bilgisayar kullanmak haramdır, evde televizyon bulundurmak haramdır? gibi beylik yaklaşımlar dinin konusu değildir. Evet, televizyonun ve internetin bugün ahlakın çökertilmesinde çok etkili kullanıldıkları herkesin malumu

Yılbaşı mesesi de öyle?

İnsanlar bir yılı bırakırken ve yeni bir yıla başlangıç yaparken bir takım etkinlikler yapmakla günaha girmezler. Amma siz o saati, o anı dinin her dönem için insana yasakladığı içki, zina, sarhoşluk, taşkınlık, kendine ve başkalarına zarar verecek aşırılıklara alet ederseniz işte o zaman din size müdahale eder. Güya bir peygamberin doğum gününü kutluyorlar. Esasında Hz. İsanın doğumuyla da ilişkisi yok. Noel 25-26 Aralıkta olur. Evet, yılbaşlarının kutlanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ama o kutlamaları bahane ederek, İslamın, toplumları yıkan en temel dört bela diye nitelediği (hamr), kumar (meysir), dikili taşlar (ensab=yılbaşı çamları, güya Noel babanın getirip altına bir şey koyacağı umulan işaret nesneleri/süslemeler vs.) ve piyango(azlam)ya tavan yaptırırsanız, Diyanet İşleri Başkanlığı da bu haramdır yaklaşmayın der. Demezse dilsiz şeytanlık yapmış olar. Çünkü Kuran bu dört şeyi ?Şeytan Pisliği diyor ve eğer barışık ve huzur içinde bur toplum istiyorsanız bu dert pislikten uzak durun diye emrediyor? (Maide, 90).?

Evet, Mehmet Ali Bulut hocam konuyu çok güzel bir şekilde özetleyerek anlatmış?

Bunun üzerine söz söylemek bize yakışmaz?

Aslında bugün İnegöl?ün 2023 vizyonundan bahsedecektim ama konunun bütünlüğünü dağıtmamak adına erteledim?

Yeni bir yıl bugün itibariyle başlıyor?

Bende yeni yıl ile birlikte köşe yazılarımda küçük bir eklemeye gideceğim?

Zannedersem Hıncal Uluç buna benzer bir uygulaması var?

Her gün güzel bir sözü, bir görüşü sizlerle paylaşmayı düşünüyorum?

Bugünden başlayayım?

Güzel Sözler:

?Körler ülkesinde tek gözü olan adam kral olur?

(İngiliz atasözü)