12-18 Aralık tarihleri arasında ülkemizdeki tüm okullarda Yerli Malı Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.Yerli Malı Haftası ile . I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması,yerli tüketimin bilinçli olarak artması amaçlanmıştır. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır.
Yine Yerli Malı Haftası ile ülkemizde üretilen,yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırarak ülkemiz insanının kazanması hedeflenmektedir.Hafta süresince tutumlu olmanın,yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır.
Yerli Malı Haftası son zamanlarda ithal ürünlerin piyasaya girmesi ile artık yavaş yavaş amacından uzaklaşmaya başlamıştırÖzellikle ilkokullarda Yerli Malı Haftası kutlamaları geniş yer tutmaktadır.Yerli Malı Haftası kutlamaları, öğrencilerin evden getirdikleri yiyecekleri yediği bir gün olmaktan çıkarılmalıdır.Burada öğretmenlere ve velilere büyük görevler düşmektedir.Öğretmenlerimiz hafta boyunca Yerli Malı kullanmanın ülke ekonemisine ve ülkemiz üreticisine sağladığı faydaları anlatmalıdır.Çocuklar beton gibidir.Bastığınızda üzerinde iziniz kalır.Kutlamaların yapıldığı sınıflarda tüm ürünlerin yerli üretim olup olmadığına dikkat edilmelidir.Kutlama günü çocukların getirdiği yiyecek ve içeceklere bakıyorsun yüzde sekseni ithal ürünler.Muz getiriyorlar yerli değil.İçecek getiriyorlar yerli değil.Çikolata getiriyorlar yerli değil.Çekirdek getiriyorlar yerli değil.Bu şekil kutlamaların faydadan çok zararı vardır.Yıllardır iha ve sihalarımız yoktu.Terörle mücadelede yabancı ülkelerin iha ve sihalarıyla istihbarat topluyorduk.Toplanan istihbarat bize verilmeden önce terörle mücade ettiğimiz terörist gruplara veriliyordu.Yanlış verilen veya zamanında verilmeyen istibaratlarla çok can yitirdik.Çok şehit verdik.Ne zamanki iha ve sihaları kendimiz üretmeye başladık bu sayede Azerbaycan da ve terörle mücadelede destanlar yazmaya başladık.
O halde bu hafta çok önemli.Öğretmenlerimiz,öğrencilerimiz ve velilerimiz yerli malı kullanmada bilinçli olursa biz ülke olarak birçok sorunun üstesinden gelebiliriz.Yıllarca okullarda dünyanın buğday ambarı olduğumuz öğretmenlerimiz tarafından bizlere anlatıldı.Ancak hayvanlara verdiğimiz samanı bile dışarıdan ithal eder olduk.Demekki bu hafta bağımsızlığımız için çok önemli.Yerli malı kullanalım ki dövizimiz bizde kalsın.Yerli malı kullanmak bence vatan savunması kadar önemli.Yerli malı kullanmak vatanı sevmek demektir.Alışveriş yaparken Türk Malı yazan ürünleri tercih etmeliyiz.Tüketici ne kadar bilinçli olursa ülkemiz insanı o derece refaha kavuşur.
Yerli Malı haftasını fırsat bilerek insanların parasını,malını,eşyalarını,zamanını ve sağlığını gerektiği gibi korumak ve dikkatli kullanması gerektiğini,bilinçli tüketicilik kavramını anlatabiliriz.İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın gerekliliği üzerinde durabiliriz.Öğrencilerimizi yerli malı kullanmaya teşvik edebiliriz.
Yerli Malı Haftası,tutum,Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak da bilinir.Yerli Malı Haftası adı üstünde yerli ürünlerin,Türk mallarının kıymetinin bilinmesi,sahip çıkılması ve kullanılması açısından önemli bir gündür.Böyle günlerde bunu fırsata çevirmek elimizde.
Ülkemizin dört tarafı yangın yeri gibi.Bizlerin her konuda bilinçli olması gerekiyor.Suriyelinin gideceği ve kol kanat gerdiği bir ülke var ama bizim gideceğimiz bir ülke yok. Başka bir ülkeye gitme gibi niyetimizde olamaz zaten.Yerli malı haftası kutlamaları bir haftalık kutlama ile geçiştirilecek bir kutlama olmamalı.Yerli Malı kullanımı ile ilgili kurumlarda en azindan ülkemizde üretilen araçlar tercih edilmelidir.Baştaki yöneticilerimiz bu konuda rol model olmalıdır.İthalat , ülkemizde yetişen ürünler için ez aza indirilmelidir.Yerli üretici desteklenmelidir.Ben tüm yerel yöneticilere ve siyasilere sesleniyorum.Acilen yerli malı seferberliği başlatılmalıdır.Tüm birimlerce ülke ekonomisine katkı sağlayan her girişim desteklenmelidir.
Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu güzel ülkemin çocuklarına güzel bir gelecek sağlamak adına sözlerimi şu sözlerle noktalıyorum: Yerli malı Türk'ün malı, her Türk onu kullanmalı