Bu hafta yeni bir eğitim öğretim yılı başladı. Hepimize hayırlı olsun. Malum Corona sebebiyle yine aynı usul evimizde bilgisayarımızın başında bu dersi görmekteyiz.

Şimdi şundan bahsedeyim eğitim, insanın değişimidir temel anlamda. O yüzden insan içinde bulunduğu halden diğer bir hale değişmesi istenir.

Yine eğitim verenler, öğrencilerin topluma, diğer insanlara karşı ve diğer varlıklara karşı uyum içinde olmalarını sağlama çabasıdır, diye anlatılır. Biz yeni bir başlangıç yapıyoruz. Yani günün anlamı öyle.

Bugün eğitim ve öğretim yeniden başlıyor bu yıl için. Dolayısıyla bir başlangıçta bulunmak, insanı biraz dikkate davet eder. Yeni bir başlangıç yapıyorsun, hazır ol, yol uzun...

8 aylık bir yol var önünde ve sen bu yolu nefesin tükenmeden bitirmelisin. Bir yarış aynı zamanda.

Bu arkadaşlarınla kendinle zamanla bir yarış. Bu süreci nefesin tükenmeden kesilmeden geçmen lazım.

O yüzden yapılacak en güzel şey dersinizi ciddiyetle takip etmek. Dinlenme zamanda dinlenmeyi sağlamak. Öğrenme zamanında öğrenmeyi...

Bir başlangıç noktasında bulunduğunuzda şöyle göğsünüze çekeceksiniz derin bir nefes, uzun bir yola çıkıyormuşcasına vaktin sorumluluğunu kuşanarak devam edeceksiniz. Ki tökezlemeyesiniz.

Bir de şu açıdan bakın lütfen. Eğitim ve öğretimi öyle dar çerçevede algılamayın yani bu "senin" eğitimin...

Doğru ama aynı zamanda sen Milli Eğitimin içinde buluyorsun. Bugün senin için bakanlar, genel müdürler ve daha birçok kişi titizlikle çalışıyor. Sana bugün şu hizmeti sunmak için, herkes elinden geleni yapıyor.

Kitaplar yazılmış, programlar hazırlanmış, hazır olan programlara paralar verilmiş ve sen bu bunun sonucunda gelip burada eğitim görüyorsun. O yüzden hani "ben istersem yaparım, istersem yapmam" "uzanıp yatabilirim" "keyfim gelirse yani kimse karışamaz" diyecek hali yok.

Şöyle düşün bir yayı çekiyorsun, çekiyorsun o bir makenizma.. Bıraktığın zaman artık okun gidip hedef hesaplanmasından başka bir işi olmaz.

Ok yani o yaydan fırlayan ok "ya benim canım isterse, ben havada uçarım, süzülürüm, giderim hedefe vururum" diyemez.

Gidecek artık hedefe vuracak... Siz de bu sistem içinde Milli Eğitim Bakanlığından tutunda en alt birime kadar bu çerçevedesiniz. En alt birim kim bilir misiniz?

Biz yani benim gibi bir edebiyat öğretmeni devlet tarafından sizin başınıza bu dersi göstermek için görevlendirilmiş. Kitap yazı yazılmış önüme verilmiş.

Şimdi sadece hayırlı olsun yeni eğitim yılınız diyorum, gençler.