Güneşin doğuşuna yemin olsun. 10 geceye yemin olsun. Çift olana ve tek olana yemin olsun. Gelip geçen geceye yemin olsun. Akıl sahibi için bunlarda bir yemin değeri yok mudur? (FECR SURESİ,1-5)

Allah (c.c.) bu Ayet-i Kerime'de, fecre yani sabah vaktine ve geceye yemin ediyor. Anlıyoruz ki; Sabah vakti ve gece çok kıymetli...

Allah (c.c.) Fecr Suresi'nde özel olarak,10 geceye de yemin etmektedir.

Bu 10 gece, hac günlerindendir yani Zilhicce ayının ilk on gecesidir.

Demek ki bu 10 gece de çok kıymetli ve mübarektir.

Denilmiştir ki, "Hz. Musa'nın Allah (c.c.) ile sözleşmesinden bahsedilirken, A'raf Suresi 142. Ayet-i Kerime'de "Ve ona on gece daha ilave ettik. Böylece Rabb'inin tayin ettiği vakit kırk geceye tamamlandı." Buyrulmaktadır. İşte bu on gece de Zilhicce'nin on gecesidir."

Resulullah Efendimiz (s.a.v) bu mübarek gecelerle ilgili şöyle buyurmaktadır:

"Hiçbir gün yoktur ki, o günlerde yapılan salih amel, Allah katında, bugünlerden yani Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amelden daha kıymetli olsun." Dediler ki: "Allah yolunda cihad da mı değil?" Rasulullah (s.a.v.): "Allah yolunda cihad etmek de bundan daha kıymetli değildir. Ancak bir kişi canı ve malıyla cihada çıkar da bunlardan hiçbiriyle dönmezse, o hariç" buyurdu.

Bir başka görüşe göre; Ayet-i Kerime'de geçen "on gece"den maksat, Ramazan Ayının son on gecesidir. Zira bu gecelerin içinde "Kadir gecesi" vardır. Resulullah Efendimiz (s.a.v) bu günlerde itikafta olmayı tercih ederdi. Hz. Aişe (r.a) annemiz buyurmuştur ki: "On, yani Ramazan'ın son on'u gelince Resulullah kuşağını bağlar, gecesini ihya eder, ailesini de uyarırdı."

Bu görüş dikkate alındığında; çift Arefe günüdür, tek ise Ramazan Bayramı gecesidir.

Bu on gecenin, Muharrem'in ilk on günü olduğunu nakledenler de olmuştur. Taberi bunlardandır.

Alimlerimizin bir kısmı da, Ayet-i Kerimede geçen Fecr ile özellikle kurban bayramı sabahının kastedildiğini söylemişlerdir. Bu fecr, yemin edilen on gecenin sonudur.

Bu görüşe bağlı olarak denilmiştir ki; Ayet-i Kerime'de geçen Tek, Arefe günüdür, çift ise bayram günüdür. Çünkü Arefe 9. Gündür, tektir. Bayram da 10. Gündür, çifttir.

Tek ve çift konusunda, farklı bir görüş daha paylaşalım: Allah tektir; yarattıkları, dişi ve erkek olmak üzere çifttir. Allah'ın yarattığı her şey, gök ve yer, deniz ve kara, cin ve insan, güneş ve ay ve daha buna benzer bütün yaratıklar çifttir. Ayet-i Kerime'de buna dikkat çekilmiştir.

Yasin Suresi 36.Ayet-i Kerime'de de: "Bütün çiftleri yaratan Allah bütün noksanlıklardan uzaktır." Buyrulmaktadır.

Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir.