1. Yemeğe büyüklerden önce başlamamalıyız. Hz. Huzeyfe-tül Yamani (r.a)'nin Müslim (Eşribe-102)'de geçen bir rivayette Resulullah (sas)'in yemeğe başlamadan kimsenin başlamadığını söyler. Aynı şekilde Sahabenin büyüklerinden olanlar varsa onlar beklenirdi. Tabiin de bir sahabi varsa onu beklerdi. Evin büyüğü başlamadan yemeğe başlamak doğru olmayacaktır.

2. Sağ elimizle ve önümüzden yemeliyiz. Buhari (Et'ime2-3)'de geçen bir rivayette Hz. Ömer bin Seleme (r.a): "Resulullah (sas)'in terbiyesinde bir çocuktum. Yemekte elim, tabağın her tarafında dolaşıyordu. Resulullah (sas) bana ikazda bulundu:

"Evlat! Allah'ın ismini an, sağınla ye, önünden ye!" Bundan sonra hep böyle yedim." diye anlatmaktadır. Yine bir başka rivayette kabın her yeri aynı ise önümüzden, meyve gibi kabın her yeri eşit değilse istediğimiz yerden yiyebiliriz diye geçmektedir.

3. Pişmiş eti bıçak ile kesmeyelim, ekmeğe hürmet gösterelim. Ebu Davud (Et'ime-21)'de geçen bir rivayette Efendimiz (sas): "Eti bıçakla kesmeyin. Çünkü bu, yabancıların işidir. Siz dişlerinizle kemirerek yiyin. Çünkü bu, sıhhat ve afiyet için daha iyidir." buyurmuştur. Bizden medeniyet öğrenen batının, bize öğrettiği sağ el ile kes sol elde çatal ile yeme adedi, hiçbir bakımdan sünnete uymuyor. Tabi ki sünnet ile sosyete arasında tercih yapmayı düşünmek bile bize yakışmayacaktır. Yine Hakim (El Müstedrek - 4/136)'de geçen bir rivayette Efendimiz (sas): "Ekmeğe hürmette bulunun. Kim ekmeğe hürmet ederse Allah Teala da onu hürmete layık kılar." buyurmuştur. Ekmeğe gösterilen hürmet, hürmet getiriyorsa; çöpe atılan ekmekler karşılığında neler oluyordur?

4. Yemek yerken de açgözlülük yapmamalıyız. Riyazüssalihin'de geçen bir rivayette kıtlık döneminde ordunun eline hurma geçmiş bazı sahabe ikişer ikişer ağzına hurma atmış. Bu sırada yanlarından geçen Hz. Abdullah bin Ömer (r.a): "Peygamber ikişer ikişer yemekten men etti" buyurmuştur. Bu durum savaşta ve kıtlıkta geçerli ise mazur görüleceği bir durum yoktur.

5. Hoşuna gitmeyen yemeği yiyemeyebiliriz ama hor görmemeliyiz. Buhari (Et'ime-21) hadisinde Hz. Ebu Hureyre (r.a): "Rasulullah hiçbir bir yemeğe asla kusur bulmazdı. İştahı varsa yer, hoşlanmazsa yemezdi." buyurmuştur. Bu konuda çocuklarımıza da terbiye verirsek evin hanımına karşı da saygılı davrandırmış oluruz.

6. Çok sıcak yemek yememeliyiz. Suyuti (Cemiüs Sagir-3/120) kaynağında geçen bir rivayette Efendimiz (sas): "Sıcak yemek yemekten sakının! Çünkü o bereketi giderir. Soğutarak yemeyi tavsiye ederim. Çünkü o daha çok içe siner, bereketi daha büyüktür." buyurmuştur. Mideye, bağırsağa ve dişlere zararı bilimsel olarak da ispatlanmış olması bir tarafa sünnet olduğu için bunu alışkanlık yapmalıyız.

7. Yemeği soğutmak için yemeğe üflememeliyiz. Tırmizi (Eşribe-15)'de geçen bir rivayette Hz. İbn Abbas (r.a): "Hz. Peygamber , kabın içine solumayı veya üflemeyi yasaklamıştır." buyurmuştur. Başka rivayetler içinde çöp varsa ne yapalım diye sormuşlar, çöp düşene kadar dökün demiştir. Üflemeyi kesinlikle nehiy etmiştir. İçimizden çıkan havanın (CO2) zehir olduğu artık kanıtlanmıştır.

8. İnsanları rahatsız edecek kokulara karşı önlem almalıyız. Müslim (Mesacid-74)'de geçen bir rivayette Efendimiz (sas): "Kim sarımsak, soğan, pırasa yemişse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun rahatsız olduğu şeyden melekler de rahatsız olur"buyrulur. İnsanları rahatsız edecek kokuları günümüzde artırabiliriz. Bu konuda çorap kokusuna kadar yemekte iken de dikkat etmeliyiz

Rabbim yediklerimizin helal ve temiz olanlardan olmasını nasip etsin. Bizleri, haram ve şüpheli gıdalardan uzak eylesin. Amin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas..