Kültür sevgi, kültür saygı, kültür uyum, kültür temizlik, kültür demokrasi, kültür insan hakları, kültür merhamet, kültür adalet kısacası kültür yaşamın kendisi demek.

Kültür bir yaşam biçimi, bu yaşam biçimi toplumun en küçük hücresi ailenin yaşamı içinde başlıyor, en büyük birim olan millet hücresine kadar yaşamın her alanında etkili oluyor. Toplumların kültürel düzeyi ne kadar üst düzeyde olursa o toplumlarda yaşam o kadar daha kolay oluyor. Kültürün yaşam üzerinde ki etkisi üzerinde binlerce belki de yüz binlerce araştırma yapılmış ve yazılar yazılmış. Bu yazımda kültürün tanımını yapmaktan çok kültürün insan yaşamı üzerinde bazı etkilerini yazmak istiyorum.

Kültür, toplumların yaşam biçimi olarak tanımlanırsa yaşam şartlarımızı zorlaştıran her şeyin kültürsüzlükten geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şehirlerin kültürleri içinde yaşadığı inanların kültürü kadardır denirse bunun da yanlış olduğu söylenemez diye düşünüyorum. Yaşadığımız yerde trafik kurallarına uymak ve uygulatmak da bir yaşam kültürü.

Sosyal Medya da bazen toplumu ilgilendiren konular ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla zaman zaman çeşitli etkinlikler tapılmakta. Bu etkinliklerin çoğu da yarışma sorusu şeklinde oluyor. Etkinliğe katılımı artırmak amacıyla da yarışma sorusuna doğru cevap veren birkaç kişinin ödüllendirileceği belirtiliyor. Bu tür etkinliklerin hoş şeyler olduğunu belirtmek istiyorum. Birkaç gün önce yine sosyal medya da herkese açık bir etkinlik yapılması planlamış ve tahmin ediyorum ki trafik sorunlarına ilgi çekmek amaçlanmıştı. Bir kavşakta birkaç araba vardı ve arabalar numaralandırılmıştı.

Soru: Kavşak içinde gördüğünüz araçların hangisi kavşaktan daha önce geçmesi gerekir? Çevremizde muzip ve nüktedan insanlar çok, çevremizde bu tür insan çok olunca da soruya verilen cevap doğal olarak zekice ve farklı oluyor. Bu soruya bir takipçi şöyle cevap veriyor; bu soruya İnegöl'de uygulanan trafik kuralları mı dikkate alınarak cevap verilecek, yoksa genel geçerliliği olan trafik kuralları mı dikkate alınarak cevap verilecek? Çünkü bu sorunun İnegöl için cevabı farklı, genel geçer trafik kurallarının uygulandığı yerlerde farklı diyerek takipçi arkadaşımız acı ama gerçekleri ifade eden bir ironi yapmıştı.

İnegöl'de trafik bir facia, geçiş üstünlüğüne uyan sürücüler az olduğu gibi trafik kurallarına uyan sürücüler ise hoyratça klakson çalınarak mobbinge maruz bırakılıyorlar. Trafik uygulama kitaplarında ya da broşürlerinde kavşak içinde bulunan aracın diğer yönlerden gelen araçlara göre önceliğinin olduğu yazıyor olmasına rağmen bu kural İnegöl'de maalesef uygulanmıyor. Kavşak yaklaşımlarında sürücülerin kafasını karıştıran birçok işaret var. Bazı kavşaklarda öncelik kavşak içinde ki araçlara verilmişken bazı kavşaklarda diğer yönlerden gelen araçlara verilmiş. Bu uygulama sürücülerde ikilem oluşturmakta ve trafik kültürünün oluşmasına engel teşkil etmektedir.

Trafik sorunu sadece kavşak içi uygulamalarda ki farklılıktan olsa bu bir şekilde kabul edilebilir. İlçemizde bisiklet türevlerinin kullanımı çok yaygın. İnegöl trafiğinde ulaşım aracı olarak bisiklet türevlerinin kullanılması özendirilmeli ancak kullanıcıların trafik işaret ve işaretçilerine uymaları şartıyla. Yine ulaşım aracı olarak bisiklet türelerinin kullanılması karbon monoksit salınımının azaltılması bakımından da çevresel bir yaklaşım. Bunlar pozitif yönler.

Ulaşımda bisiklet türevlerinin kullanılmasının bazı sakıncaları var ki bu kazandırdıklarını alıp götürmekte. Bisiklet türevi kullanan sürücülerin karıştıkları trafik kazalarında ağır yaralanmalı ve ölümlü kazalar diğer sürücülerin karıştıkları kazalar bakımından daha riskli. Malumu ilan etmeye gerek yok, insan hayatı her değerin daha üzerinde.

Trafik kültürünün kalıcılığının artırılması için denetimler sıkılaştırılmalı, kavşak yaklaşımlarına trafik personeli görevlendirilmeli, kurallara uymayan sürücülere kanuni yaptırımlar uygulanmalı, yaşı uygun olmayan sürücülerin araç ve bisiklet ve bisiklet türevlerini kullanmalarına izin verilmemelidir. Şehrin her türlü yaşam kültürü, şehir hayatının daha da anlamlı olmasına katkı sağlayacağı unutulmamalı.