"Hatırlayın ki, siz Rabbinizden yardım istiyordunuz. O da, ben peşpeşe gelen bin melek ile size yardım edeceğim, diyerek duanızı kabul buyurdu." (ENFAL 9)

Ayet-i Kerime Bedir Savaşından bahsetmektedir. Bedir savaşında İslam ordusu 300, Müşrik ordusu 1000 civarında idi. Müşriklerin sayı ve silah üstünlüğü vardı.

İbn Abbas (r.a.) ve Hz. Ömer (r.a) rivayet ediyorlar; Bedr savaşı günü Rasulullah Efendimiz (sa) müşrik ordusuna baktı; onlar bin kişiydiler, ashabı ise üçyüz on küsur kişiden ibaretti. Allah'ın Elçisi kıbleye döndü, ellerini göğe uzattı ve dua etmeye başladı: "Ey Allahım, bana olan va'dini yerine getir. Ey Allahım, bu küçücük müslüman topluluğu helak olursa yeryüzünde sana ibadet eden kalmayacak. Ellerini göğe uzatmış, kıbleye dönmüş halde o kadar dua etti ki ridası omuzlarından düştü. O sırada Ebu Bekr(r.a) yanına geldi, ridasmı aldı, omuzlarına koydu ve: "Ey Allah'ın peygamberi! Anam babam sana feda olsun! Rabbına yalvarman, artık yeter, hiç şüphen olmasın, O sana va'dini mutlaka yerine getirecektir." Dedi.

Rasulullah Efendimiz'in (s.a.v.) bu duası sonrasında Enfal Suresi 9. Ayet-i Kerime nazil oldu. Allah (c.c.): "Peşpeşe gelen bin melekle size yardım edeceğim" diyerek Elçisinin duasını kabul ettiğini bildirdi.

Rivayetlere göre Cebrail (a.s) beşyüz melekle Bedir'e indi. Bu melekler ordunun sağ kanadında savaştı. Mikail (a.s) de beşyüz melekle indi. Onlar da ordunun sol kanadında savaştı.

Yine rivayetlere göre; Meleklerin, Bedir dışında herhangi bir savaşta bizzat savaştığı kayda geçmemiştir. Melekler diğer savaşlarda, müslümanlara moral vermek ve islam ordusunun sayısını çok göstermek için inerlerdi. Ellerine kılıç alıp savaşmazlardı.

Allah (c.c.) Bedir günü yardımını melekleriyle gödermişti:

"Allah bunu ancak bir müjde olması ve kalplerinizin yatışması için yapmıştı. Yardım ancak Allah katındandır. Doğrusu Allah güçlüdür, hakimdir." (ENFAL 10)

Bedir savaşında meleklerin müslümanlara yardımı Al-i İmran suresinin 124-125. ayetlerinde de zikredilmiştir. Bu ayetlere göre; İslam ordusuna önce 3000 melekle yardım edileceği, 2000 melek daha gönderileceği, yardımcı melek sayısının 5000'e çıkarılacağı müjdelenmiştir.

1000 ile başlayıp 5000'e kadar çıkan sayıdan şu anlaşılmalıdır; Güç ve kuvvet Allah'ın elindedir. Düşmanın sayısından ve çokluğundan çekinmeyin. Allah'ın sayısız güçte ordusu vardır. Müminler savaşırken; Allah'a güvensinler ve O'nun yardımını umsunlar. Sefer kullardan zafer Allah'tandır.

İbn Abbas'tan (r.a) rivayet olunduğuna göre Resulullah Efendimiz (s.a.v) Bedir Günü'nde: «İşte şu gelen Cebrail'dir. Atının başını tutmuş, sırtında da silahları var» buyurmuştur.

Yine İbn Abbas'a göre, «Bedir Günü'nde meleklerin alameti, beyaz sarıklar, Huneyn Günü'nde de yeşil sarıklar idi. Bedir hariç melekler hiçbir savaşa fiilen katılmamışlardı.»

Bedir ashabından Ebu Esed Malik bin Rabia (r.a), yanında bulunanlara; «Şayet bugün sizinle Bedir'de olsaydık size meleklerin çıkıp geldiği vadiyi gösterirdim» demiştir.