Yaklaşıyorken yaklaşmakta olan, tedbirlerden var mı haberi olan?

Haber gündemlerine yeteri kadar geliyor mu bilmem. Ama ciddi ciddi yaklaşıyormuş yaklaşmakta olan deprem.

Sanki pek zaman ayırmıyor gibiyiz ne yapacağımızı düşünmeye. Bir şey olmazmış gibi hissediyoruz herhalde yine bize.

Devletin kurumları ne kadar tedbir alıyor, bu ayrı bir araştırma konusu. Fakat bireysel ve aile olarak neler yapabileceğimizi bilmek için oturup az çok araştırdım bu hususu.

Öldürmez deprem, sen tedbirliysen derler. Allah göstermesin soğuk betonlar bir gün en sıcak yerimizden eder.

Şimdi ben size henüz bir şeyler sallanmıyorken seslenmek istiyorum: Sesimi duyan yok belki ama sözlerime kulak verecek olan var mı?

Okumayı, araştırmayı sevmeyen bir millet olduğumuz için böyle önemli bir hususta yazımı kısa tutmak istiyorum. Onun için size deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sırasında neler

Yapabileceğimizi özetlediğim sıralamam 4 madde eder:

1.Evimizde deprem anında devrilebilecek eşyaları sabitlemek çok önemli. Mesela deprem anında yere düşen bir şey, kaçarken ayağımıza batsa deprem sonrasında ayağımızda açılan yarayı hastaneler dolu olacağı için tedavi ettirmek ve hijyenik tutmak zor olacağından ayağımızın mikrop kapıp kesilmesine kadar gidebilir.

2.Deprem anında merdivenlere, asansörlere yönelmek yerine eğer evden hemen çıkmamız mümkün değilse sağlam bir eşyanın yanında çömelip başımızı korumalıyız.

3.Depremden sonra eve girdiğimizde elektrik, gaz, su vanalarını kapatmalıyız. Ev içinde ve sokakta gaz kaçağı olabileceğinden dolayı kıvılcım oluşturabilecek şeyler yapmamalıyız. Dışarıda elektrik kaçağı da olabileceğinden elektrik direklerine dokunmamalıyız.

4.En azından içerisinde yiyecek ve içecek, fener, düdük, çakı, ilkyardım çantası olan bir çantayı her daim hazır tutmalıyız.

Ülkemizde bugüne kadar ne acılar yaşandı o felaket depremlerle. Böyle bir gerçek yokmuş gibi yaşamayalım artık. En azından vicdanen elimizden geleni yapmıştık diyebilelim bir gün kendimiz ve sevdiklerimiz için.

Sonradan akıllanmanın pek bir faydası yok çünkü. Gerçi çok sonralar gördük milletçe ama onu bile başaramadık nedense...