Genellikle yanlış bilinir.. Yakamoz Ay ışığının suya, denize vuran şavkı değildir. Onun adı ayın şavkıdır. Yakamoz aksine Ay olan gecelerde olmaz.. Yakamoz bir canlıdır, Latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canlı bir ateş böceğinin denizde yaşayan versiyonudur diyebiliriz. Limunisans maddesini vücudunda barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar. Bu canlı bir planktondur, yani milimetrik boyutlarda bir canlıdır. Bunlardan milyonlarcası bir araya geldiğinde geceleri bir kayık geçerken, veya bir balık sürüsü geçtiğinde bu canlılara çarparak ışık çıkartmalarını sağlarlar. O yüzden balıkçı sandallarında yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan gecelerde balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirirler. O yüzden lüfer avlarken lüks ışığı kullanılır. Işık; balık gelsin diye değil, misinanın değdiği yakamozların çıkardığı ışıktan lüfer korkmasın diyedir.

Esasında Yakamoz (eğer göreniniz varsa bilir) olağanüstü bir şeydir. Yakamoz olduğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş gibi olur. Ama bunun için ay ışığı olmaması gerekir. Ay ışığında (daha baskın olduğu için) göremezsiniz. O kadar muhteşemdir ki, o anda tüm romantizm biter; sanki uzaylılar gelmiş gibi denize yönelirsiniz. Bir de yakamozlu ve Ay ışıksız gecelerde denize girince pırıl pırıl uzaylı gibi olursunuz. Bilgilerinize..

NOT: Ekli resim yakamozun büyütülmüş halidir.

KURT YÜRÜYÜŞÜNÜ BİLİR MİSİNİZ?

Önde sürünün en zayıf, hasta 3 kurdu gider. Pusuda ilk onlar ölecekler! Diğer görevleri de arkadan gelenler için karda ilk yolu onlar açarlar. Ardından en tecrübeli 5 savaşçı kurt gider. Ortada 11 "dişi kurt" korunma düzeninde yürürler. Dişileri, sürünün arkasından sorumlu 5 deneyimli savaşçı kurt izler. En arkada sürüden mesafeli olarak yürüyen ise sürünün lideridir...O, sürekli olarak sürünün tamamını görmeli, izlemelidir.

Sizce de çok etkileyici değil mi? Liderlik en önde gitmek değil, en doğru şekilde ilerlemektir. Önde olanlar dikkat... Bazen hiç anlam vermediğiniz bir şekilde en öne çıkarılıp anlamsız değer verilmeye başladıysanız. Bu yazımızı hatırlayın! Önde olmanız başarılı olduğunuz anlamına gelmez. İlk olumsuzlukta harcanır gidersiniz.