Yağ; temel besin maddelerinden olup insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

İnsan organizması için gerekli ve yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürülebilmemiz için mutlaka tüketmemiz gereken ana besin maddelerindendir.

İnsanlar da yaşadıkları bölgenin tarımsal özelliklerine uygun besinleri üreterek, yağ ihtiyaçlarını bu besinlerden gidermişlerdir.

İlçemizde susam, ceviz, haşhaş, fındık küspesi gibi ürünlerden yağ çıkarılıp tüketilmiştir. Yağlık siyah gündöndü (ayçiçeği) ilçemiz insanının yağ ihtiyacını giderme konusundaki ağırlıklı tercihi olmuştur.

Kişiler ürünlerinin yanına plastik bidonlarını da bağlamış olarak yağhanelere bırakırlar, ürünün işlenip yağın çıkarılması sonrası alırlardı. Değirmenlerdeki gibi belli bir yüzdeliğinin yağhaneye bırakıldığı da, fason ücreti ödendiği de olurdu.

Yağhaneciler üreticiden hammaddeyi satın alıp işleyip satardılar aynı zamanda.

Bakkaliye Şirketi, Akansular Gıda gibi firmalar yağhanelerimizin en önemli müşterileriydi.

Tabii ki bakkallarımız da yağhanelerden toptan olarak satın aldıkları yağı perakende olarak müşterilerine satarlardı. Yağhanelerden yağ satın alan ev müşterileri de tabii ki olurdu.

Yağlık ayçiçeği üretiminin kalkması ve küçük işletmelerde bu işin maliyetinin yükselmesi sonucu ilçemizdeki yağhaneler de birer birer kapandı. Kurşunlu Mahallemizde Sabri Sarıca adlı hemşehrimize ait bir yağhanenin dönem dönem çalıştırıldığını biliyoruz.

1487 tarihli vergi defterinde Yağcıoğlu Mustafa adına rastlıyoruz. Bu bilinen en eski yağcımız olarak kabul edilebilir.

Bunun dışında:

Şükrü Ak, Kara Şerif, Mehmet Sokollu, Mehmet Gürsu, Yağcı Hakkı, Bayramşah Köyünden Hüseyin Kılıç, Vedat Tutuş, Ruşen Elmas, İbrahim Kurulmaz ve çocukları Sabri-Fahri kurulmaz, Nazlı Gür, Kurşunlu'dan Ali Sarıca, Yücel Sarıca ilçemizdeki yağhane işletmecilerinden tespit edebildiklerimizdir.

Kaynakça : 10.03.2018'de Oğlu Fatih Ak aracılığıyla eski yağcılardan Şükrü Ak ile görüşüldü.