Allah'a hamd, O'nun son nebisi Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya sallallahu aleyhi ve seleme salat-u selam olsun

Evvelki yazımızda Birleşmiş Milletlerin çöküşüne dair bir yazı hazırlamış, özgürlükler-hak ve edeb gibi kavramlar üzerinde durmuştuk. Bu hafta da bunun devamı niteliğinde yazı hazırladık.

Avrupa bizlere neden'modernizm' i özendirmeye çalıştı?

KOPAN SADECE AİLE BAĞI DEĞİL BİR MEDENİYET

Avrupa ortaçağda kendi insanını kiliseyle baskı altında tutup yönetmeye çalışıyordu. Rönesans ve reform hareketleri gösterdi ki halk bu düzene karşı koyuyor, tepki gösteriyor.

Pekala, ben o zaman oyunu buna göre tekrar dizayn etmeliyim dedi. Her şeyi maddeyle açıklamaya gayret ederek akılcı, pozitivist, maddeci bir sistem kurguladı. Bireye özgürlük alanı oluşturdu. Akabinde bu halkı olayları kontrol ya da müdahale ederek istediğini yaptırdı.

Burada yapılan en bariz hata bireye tanınan özgürlük alanının onun aile bağlarını koparması ve toplum olma bilincini yok etmeye zemin oluşturması oldu. Modern hayatı özendirerek bir "İmaj" oluşturdu. Ama bu medeniyet kurmaya yetmiyordu.

Bu yüzden Avrupa bu gün çöktü. Tabir caizse son çırpınışlarını yaşıyor. Son bir gayretle milliyetçiliğe sarılıp 'ülkemizde yaşayan Türkleri kendi ülkelerine gönderelim' diyerek kendi halkını bu idealle birleştirmeye çalışıyor. Ancak çöküş günü gelmiş bundan kurtuluş olmayacaktır.

OYUN KURUCU: İNGİLTERE

Oyun kurucusu İngiltere olan, oyuncuların Avrupa ülkeleri olan bu düzende zamanında Osmanlı da vardı. Hem oyun kurucusu , hem de diğer yandan oyuncu oluyordu. İngiltere hiçbir zaman Osmanlıyı tam olarak ele geçiremedi.

Oyunun devam edebilmesi için de hep özgürlük dedi, Cennet mekan Sultan II. Abdulhamid Han'a "Diktatör" dedi. Çünkü o, oyunu görüyor ve bozuyordu. Bu konuyla ilgili onun hatıralarını okumanızı tavsiye ederim.

Yusuf Kaplan ağabeyin dediği gibi batı bizi esir alamadı ancak durdurdu. Esir olmamamızın en büyük sebebi: Anadolu insanının ailesine, dinine, vatanına bağlı olması idi. Bugün de benzer oyunlar oynanmaya devam ediyor. Anadolu'nun ferasetli insanı artık gördü ki benim etkim; dünyanın düzenine tesir ediyor. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak birlik içinde olmalıyız.

BİR MİLLET UYANIYOR

Bir medeniyet meselesi olduğu artık aşikardır. Milleti olmayanın devleti olmaz. Millet sahip çıkar devlet öyle kurulur. 15 Temmuz gecesi yaşananlar bir medeniyetin işaret fişeğidir. Millet ümmet yolunda ve devletine sahip çıkıyor. İlerde hangi oyunlar oynanır bilemiyorum.

Ama oyunu bozmak istiyorsak ailemizle, arkadaşlarımızda, inancımızla birlik beraberlik içinde olmak zorundayız. Güzel sözle insanımızla, komşularımızla bu beraberliğe tuğla koyacak tavır içinde bulunmalıyız. Ayrılık çıkarmak; fitneyi uyandırmak olacaktır.

Muhabbetle kalın