Bütçe hazırlıkları yapılırken yeni vergi taslağı da yaklaşık bir haftadır gündemde dolanıyor. Kurumlar vergisi düzenlemelerinde yapılacak indirim olumlu yönde gözüküyor. Ancak burada ülkemizin gelişmekte olan bir ülke olduğunu göz önüne alarak mukayeseyi kendimize rakip olan ülkelerle yapmamız gerekiyor. Hem OECD hem bazı rakip ülkelerin vergi oranlarını tablolarda paylaştım.

Yeni taslaktaki düzenlemeler bütçe dengesi açısından katkı gibi gözükse de piyasa ve vatandaş tarafında olumsuz etkileri olacaktır. Eş zamanı olarak vergilerin oranlarındaki artık tahsilat tarafında da hasılatı düşürecek ,yatırımları olumsuz etkileyecektir. Gerek vergi taslağı gerekse son dönemdeki sektörlere yönelik bazı düzenlemeler piyasa işleyişinden kopuk olarak yapıldığını görüyorum. Başlıklar halinde yeni düzenlemeleri aşağıda paylaşıyorum. Umarım kısa zamanda bu düzenlemeler piyasa işleyişine göre tekrar gözden geçirilir.

Kurumlar Vergisi düşürülüyor

Taslakta, kurumlar vergisi finansal kuruluşlar dışındakiler için yüzde 18'e çekiliyor. Yüzde 18 oran 2021'den itibaren geçerli olacak. Daha önce yapılan geçici bir düzenleme ile 2018-2019-2020 için kurumlar vergisinin yüzde 22 olması öngörülmüştü. Yine geçici olarak 2020'de daha önce yüzde 22 olan vergi yüzde 20 olarak uygulanacak.

Gelir vergisi tarifesi değişiyor, 500 bin TL üzeri ücrete yıllık beyanname geliyor

Taslak gelir vergisi dilimlerinde değişiklik yapması yanında, ücret geliri elde eden bir kesim için ilk kez beyanname zorunluluğu getirmesi açısından da önem taşıyor. Buna göre yıllık 500 bin TL ve üzeri ücret geliri elde edenler yıllık beyanname verecek.Bu beyannamede, bordroda yer verilmeyen bazı şahsı harcamaların da indirimine imkan tanınacak. Gelir vergisi tarifelerinde ise köklü bir değişiklik yapılarak vergileme dilimleri, yüzde 15-20-27-35- 39-43 ve 45 olmak üzere 7'ye yükseltiliyor.

oecd ülkelerinde kurumlar vergisi oranları

Şirketlerin binek otoların giderlerini matrahtan düşme oranı azaltıldı

Düzenleme, şirketlerin binek oto kira tutarlarının ve satın alma durumunda gider yazılan KDV ve ÖTV tutarlarına sınırlama da getiriyor. Buna göre binek oto kiralanması halinde, binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 4 bin TL'ye kadar olan kısmı ile binek otomobillerin satın alınmasında ödenen ÖTV ve KDV'nin toplamının en fazla 115 bin TL'ye kadarlık kısmı gider olarak yazılabilecek. Ayrıca, binek otolara ait, akaryakıt, sigorta ve tamir bakım gibi giderlerin yüzde 70'i gider yazılabilecek.

Amortismanda da düzenleme öngörülüyor

İlk defa satın alınan binek otolarının ÖTV ve KDV hariç 135 bin TL'yi, sözkonusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak alındığı hallerde, amortismana tabi tutarı 250 bin TL'yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla 250 bin TL'si gider yazılabilecek.

Emlak Vergisi Düzenlemesinde Matrah alt sınır hesaplamasında ayarlama

Taslak ile emlak vergisi ile tapu harcı matrahının alt sınır hesaplamasında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, her ikisi için alt sınır, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yapılan veya yaptırılan değerleme ile emlak vergisi değerinden yüksek olanı matrah olarak kabul edilecek.

Dijital Hizmet Vergisi

Sayısal hizmet veren kuruluşların gelirlerinin vergilemesi için Dijital Hizmet Vergisi Kanunu düzenlenecek. Lüks konutların vergilemesi için de Değerli Konut Vergisi getirilecek. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile, Türkiye'de sunulan bazı sayısal hizmetlere vergi getiriliyor. Dijital Hizmet Vergisi yüzde 7,5 olacak. Bu verginin mükellefi, "dijital hizmet sağlayıcısı" olacak. Türkiye'den elde edilen hasılatı 20 milyon TL'den aşağıdaysa veya dünya genelinde elde
ettiği hasılatı 750 milyon Euro veya muadili yabancı para karşılığı TL'den az olanlar vergiden muaf olacak. Dijital hizmet vergisinin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılat olacak.

Değerli Konut Vergisi

Değeri 5 milyon TL'nin üzerindeki konutlar için yeni bir vergi olan "Değerli Konut Vergisi" getirilecek. Değerli konut vergisi oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Türkiye sınırları içinde bulunan meskten nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi olacak. Binanın değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yapacağı ya da yaptıracağı değerleme ile belirlenecek.