Yüce Rabbimize sonsuz hamd-u senalar, O'nun kutlu nebisine bizlere verdiği nimetler adedince salat selam olsun.

Ramazan bayramı arifesinde çocuklara bayramlık kıyafet almak için çarşıdaydık. Kalabalıklar içinde iki yaşındaki Mustafa'mızı kah kucakta kah elinden tutarak alış- veriş yaptık. Çocuk bu, kendi başına gezmek istiyor biz de mümkün olduğu kadar yakınımızda tutuyorduk. Çocuklar genelde böyle anne babasının gözetiminde oldu mu aşırı bir güven geliyor olmalı ki başına buyruk davranmaya başlıyorlar. Biz de mağazanın birinde kontrollü biçimde onun bizi görmeyeceği, bizim ise onu takip edebileceğimiz bir ortam ayarlayıp bekledik. Birkaç dakika sonra küçük Mustafa bizi fellik fellik arıyordu.

Ortaokul yıllarında Kuran-ı Kerimle ilgili ilk çalışmamda şu dikkatimi çekmişti. İnsanlar zenginleştikçe azıyor, yoldan çıkıp günaha düşüyordu. İşte Lut Kavmi ve diğer helak olan kavimler.

AŞIRIYA GİDEN ÜMİT

Mala mülke çok dalınca o nimetleri vereni unutuyoruz ve sanki hepsini biz elde ediyoruz zannediyoruz. Ve aşırı bir özgüven geliyor. Bize bir şey olmaz tavırlarımızla ferman buyurmaya başlıyoruz. Bu ümidin aşırıya gidişidir. Bu rahatsızlık halidir fakat insan farkına varamaz. Elindeki güç gözünü kör etmiştir. Bu halde olan birine nasıl yardım edebiliriz. Mesele çocuk olduğunda biraz kaybolma korkusu onu dengeye getirir. Bu zengin adama yoğun bakım servislerine, hastanelere götürmek lazım. Ölmek üzere olan herhangi bir mahlukatı eline verip haydi bunu hayata döndür demek lazım. Çaresizliği yaşamalı, güç ve paranın hiçbir işe yaramadığını görmeli. Ancak böyle bir şekilde ümit seviyesi istenilen düzeye inebilir.

AŞIRI KAYGI ÇARESİZ BIRAKIR

Bir de bu durumun diğer ucu olan aşırı kaygı ve korku durumu var. Hayatta başarısızlık, ümitsizlik hali. Derslerimizde böylesi öğrencilerle karşılaştım. İşe yarar bir iki tavsiye: Bu halde olan kişiye ümit aşılamalısınız. Yapabileceği, yaptığında huzur duyacağı bir hizmet alanı oluşturmalısınız.

Adam makam mevki sahibiydi. Emekli oldu. Evde çaresizlik içinde yaşamaya mecbur kaldı. İtibarı sıfırlandı tabir caizse. Ona sosyal alanda yer edinebileceği yardımlaşma derneklerinde, cami derneklerinde veya herhangi bir hizmet alanında yer açın ve onun hizmet etmesini sağlayın. Göreceksiniz ki; işe yaradığını, faydalı olduğunu hisseden ademoğlu, eski güzel günlerine dönecektir. Örnekleri siz çoğaltabilirsiniz.

Ademoğlu gerek maddi gerekse manevi donanımları itibariyle dengeli yaratılmış bir varlıktır. Manevi yönümüzle şu zamanda psikoloji ilmi uğraşıyor. Psikolojimizin dengesi ise ümitle korku arasında olmaktır.

Muhabbetle kalın..