Yüce Rabbimiz bizlere o kadar çok nimet vermiştir ki saymakla bitiremeyiz.Nitekim Kur'an'da Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:" Allah'ın verdiği nimetleri sayacak olsanız bitiremezsiniz; doğrusu Allah bağışlar, merhamet eder."(Nahl.18).

Bu nimetleri sıraya koyacak olursak:

-En büyük nimet İMAN nimetidir.Rabbimiz kime sağlam bir iman nasip etmişse ona en büyük nimeti vermiş demektir.Çünkü iman hem bu dünyamızı hem de öteki dünyamızı mamur eder.Onun içindir ki imansız hayat anlamsız hayattır.

Büyük şairimiz M.Akif ERSOY ne güzel dile getirmiştir:

"İmandır o cevher ki İlahi ne büyüktür...

İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür"

İman, kelime olarak, inanmak, güvenmek, tasdik etmek, emin olmak, verilen bir habere kalpten inanmak, haberi getireni tasdik etmek, bir şeye tereddüde düşmeksizin inanmak anlamlarına gelir. İman, Allah ve Resulü'ne karşı sevgide şekil aldığı gibi, hayatın bütün alanlarında da kendisine uygun şekil almalı ve yegane ölçü aracı olmalıdır. İmanına zarar verecek davranışlardan kaçınmalı, imanını artıracak davranışları yerine getirmelidir.

İman ağacının mutlaka eseri ve meyvesi görülmelidir. İmanın meyvesi, her an Allah'ı bilmek, onun kontrolü altında olduğumuzu bilmek, seven ve sevilen insan olmaktır. Muhakkak ki Allah'ı bilen kişi, kendini de bilir, O'nun sevgisinden uzaklaşmaktan korkar ve ona göre hayatına yön verir. Hayatına arzusu istikametinde değil Allah ve Resulünün emirleri istikametinde devam etmeye çalışır. Hayatın bu dünyadan ibaret olmadığını bilir, hem bu dünyayı hem de ebedi olan ahiret hayatını kazanmanın gayreti içinde olur.

-İkinci en büyük nimet SAĞLIK nimetidir. Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: "İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetlerde aldanmıştır. Bunlar sıhhat ve boş vakittir."

Gerçekten insan sağlığını kaybedince sağlığının kiymetini anlıyor.Çoğu zaman sağlığımızı kendi ellerimizle bozmaya çalışıyoruz.Sevgili Peygamberimiz (sav) bir Hadis-i Şerifte "Hastalık gelmeden önce sağlığınızın kıymetini biliniz" buyuruyor. Onun içindir ki İslam dini insanın ruh ve beden sağlığına zararlı olan hususları, zararlı yiyecek ve içecekleri yasaklamıştır.

Sağlık Allah'ın insanlara İman'dan sonra verdiği en önemli nimetidir. Çünkü sağlıksız insan ne kendisine ve topluma faydalı olabilir, ne de Rabbine ibadet edebilir. Sağlık kadar önem taşıyan başka bir şey yoktur. Kişi sağlığının kıymetini bilip şükrünü eda etmelidir. Kanuni sultan Süleyman bir beytinde şöyle diyor:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

Resulullah (sav) bir Hadis-i Şeriflerinde "Bir yerde veba çıktığını duyarsanız, oraya girmeyiniz, bulunduğunuz yerde veba çıkmışsa oradan ayrılmayınız" buyurarak 1400 yıl önce Karantinan önemini dile getirmiştir.Özellikle günümüzde Korona virüse karşı alınan tedbirlerde karantinanın ne kadar önemli olduğu daha kolay anlaşılmaktadır.

-Üçüncü en büyük nimet ÖZGÜRLÜK nimetidir.Özgürlüğün diğer bir ifadeyle hürriyetin ne kadar değerli bir unsur olduğunu sokağa çıkma kısıtlamalarından daha iyi anlıyoruz.

Onun içindir ki suç işleyen bir insana hapis (özgürlüğünü kısıtlama) cezası veriliyor.

Hiç unutmuyorum bir arkadaş sokağa çıkma yasağının olduğu günde şunu yazmıştı:

"Hep hayalim Dünya'yı turlamaktı.Bundan vazgeçtim.Keşke İnegöl'de bir tur atabilsem".

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz.İnsanoğlu çiğ süt emmesi ile birlikte fazla pişmeyeceğini daha bebeklikten göstermeye başlar. İnsan büyüdükçe küçüklüğün saflığı yerini yetişkinlerin aç gözlülüğüne bırakır. Ölümün olduğu bu dünyada, insanın ölüm yokmuş gibi yaşaması birçok şeyin de kıymetini bilmemesine neden olur.

UNUTMAYIN:Her şey zıddıyla bilinir.Yani onu kaybedince değerini anlarız.