Merhaba değerli okurlar. Farklı ülkelerdeki ölüm nedenleri konusunda yapılan en güvenilir çalışmalardan biri olan Global Hastalık Yükü Çalışmasına göre, beslenme tarzlarıyla ölüm oranları arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.

Bu çalışmada, beslenme tarzımızın sigaradan daha öldürücü olduğunu, günümüzde, dünya çapındaki ölümlerin 5'te birinin beslenme tarzından kaynaklandığını gösteriyor. Kısacası, yanlış beslenme yılda 11 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor.

Obeziteyle değil, kötü beslenmenin kanser ve kalp rahatsızlıklarına yol açmasıyla ilgili olduğu özellikle vurgulanan bu çalışmaya göre en riskli üç beslenme tarzı: çok fazla tuz içeren beslenme, çok az tam tahıllı gıdalar içeren beslenme ve çok az meyve içeren beslenmedir.

Araştırmacılara göre, kötü beslenme, dünyadaki yaşam süresi beklentilerini birkaç yıl azaltıyor. Çok fazla tuz kullanımı, kan basıncını yükseltiyor, bu da kalp krizi ve felç riskini arttırıyor. Tuz, kalp ve dolaşım sistemini doğrudan etkilediğinden, kalp yetmezliği riskini de arttırır.Tuzun aksine, tam tahıllı gıdaların, meyve ve sebzelerin kalp üzerinde koruyucu etkileri vardır ve kalp hastalıkları riskini azaltırlar.

Araştırmada, kardiyovasküler hastalıklar dışında, beslenme tarzına bağlı ölümlerin diğer iki nedeninin kanser ve tip 2 diyabet olduğu belirtilmektedir.

Hiçbir ülkenin beslenme tarzı mükemmel değildir. Her ülkede, bazı açılardan sağlıklı, bazı açılardan da sağlıksız sayılabilecek beslenme tarzları vardır.Ancak, tüm dünyada, beslenme alışkanlıklarındaki en büyük eksiklik kuruyemişlerdir. Kuruyemişlerin sağlıklı bir besin olmalarına rağmen az tüketilmelerinin nedeni atıştırmalık olarak görülmeleridir. Oysa ana öğün olarak besin değeri çok yüksektir.Çalışmada, kuruyemişlerin dışında, sebze, lifli gıdalar ve deniz mahsullerinden alınan omega 3 yetersizliğinin de risk faktörlerinin başında geldiği belirtiliyor.

Beslenmeye bağlı ölüm oranları Akdeniz ülkelerinde, özellikle Fransa ve İspanya'da oldukça düşük. İsrail ise, beslenmeye bağlı ölüm oranlarının en düşük olduğu ülke (100.000 kişide 89 kişi). En yüksek olduğu yerler ise Güney Doğu, Güney ve Orta Asya ülkeleri. Özbekistan, beslenmeye bağlı ölüm oranlarının en yükseğine sahip (100.000 kişide 892 kişi).

Yağ mı daha tehlikelidir şeker mi? - İşlenmiş kırmızı et tüketmekle kanser arasında ilişki var mıdır? Evet, bunlar da beslenmeye bağlı ölümler açısından risk faktörleridir. Ancak bunlar, kuruyemişlerin, tam tahılların, sebze ve meyvelerin yeterli tüketilmemesine oranla çok daha önemsiz konulardır."

Araştırmacılar, yapılan sağlıklı beslenme kampanyalarında yağ ve şeker gibi besinlere odaklanmaktan vazgeçilmesinin, sağlıklı yiyeceklerin teşvik edilmesinin, beslenmede tam tahıllı gıdalara, kuruyemişlere, sebze ve meyvelere daha çok yer verilerek, tuzu azaltmanın tavsiye edilmesinin zamanının geldiğini belirtiyorlar. Herkese sağlıklı ve az tuzlu günler dilerim