Bu hafta boyunca adeta Turizm ile yatıp Turizm ile kalkacağız. 15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm haftasını kutlayacağız. Tüm Türkiye'de olduğu gibi İnegöl'ümüzde de çeşitli etkinlikler yapılacak. Amaç Bacasız Sanayi denilen Turizm ile özdeşleşmek bu sektörden hak edilen payı şehrimize kanalize etmek. Son dönemde ekonomik parametreler ışığında şehir olarak yapmamız gereken yeganedoğru iş Turizme yoğunlaşmak...

BACASIZ SANAYİ TURİZM

Evet, Turizm dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye turist çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür. Bu noktada son yıllarda epey yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Tabii daha alacağımız çok yol var bu konuda. Eğer planlı ve programlı bir şekilde Turizme eğilirsek şehrimize değer katacağımıza inancım tam. Yeter ki boş ve gereksiz konuşmaları bir kenara bırakarak, elimizdeki somut veriler ışığında hareket etmeyi ve yere sağlam adımlar ile basmayı bilelim. Bacasız sanayi dediğimiz turizm alanında istenilen seviyeye gelmemiz için gelin hep birlikte güzel İnegöl'ümüzün tüm değerlerini kucaklayalım.

DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYE'NİN KURULUŞUNA ŞAHİTLİK ETMİŞ İNEGÖL

Şöyle bir baktığımızda birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehre sahibiz. Geçmişin izlerini şehrin dört bir tarafında görebildiğimiz, tarihin saklı kalmış yönlerine ışık tutabilecek önemli bulguları bağrında taşıyan, dokunarak ve hissederek bugüne ve geleceğe taşınabilecek zenginliklere sahip bir şehirde yaşıyoruz.

Ne kadar methiye yazsak az kalır dediğimiz İnegöl'ümüz, 3 kıta, 7 iklime adalet götürmüş, zalimin karşısında mazluma kol kanat germiş, farklı dinlere mensup insanlara hoşgörü şemsiyesini açarak rahat bir yaşam sürmelerini sağlamış, ulaştığı tüm yerleri mamur etmiş, yıkmak dökmek yerine imar etmiş Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin kuruluşuna şahitlik etmiş. Bu bile başlı başlına İnegöl'e değer katacak bir özelliğimiz.

DEĞERLERİMİZİ TANITMALIYIZ

Bu denli önemli bir coğrafi konumda yer almamıza rağmen, Söğüt ve Bilecik'in 'Diriliş' dizisi ile çektiği ilgiden ve Turizm hareketliliğinden maalesef yeteri kadar istifade edemiyoruz. Oysaki Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Osman Gazi'nin yeğeni, Savcı Bey'in oğlu Baykoca'nın kabri burada. Hakeza Ertuğrulgazi ve Osman Gazinin silah arkadaşlarından İnegöl Fatihi Turgut Alp'in türbesi, yiğitlikleri, cesaretleri ve atılganlıkları ile meşhur Samsa Çavuş ve Sungurpaşa'nın türbesi burada. İstanbul'un fethini gören Fatih Sultan Mehmed ve II.Bayezid'in vezir-i azamı İshakpaşa'nın yaptırdığı İshakpaşa Külliyesi burada.

İNEGÖL'Ü İNEGÖL YAPAN DEĞERLERE SAHİBİZ

Kadim şehir İnegöl'ün sahip olduğu değerler saymakla bitmez. Termal turizmde; Oylat, tarih turizminde; Ortaköy Kervansarayı, Tarihi Kapalıçarşı, İshakpaşa külliyesi ve diğer tarihi merkezler, doğa turizminde; Oylat Mağarası, Kıran Yaylası, Başalan Yaylası, Fevziye Kanyonu, Boğazova, alternatif doğa sporlarının çekim merkezi DOSTUM, yamaç paraşütü için Türkiye'de tek üç yöne kalkış imkanı sunan Aktaş tepe, kültür turizminde; Kent Müzesi, sanayi turizmi dediğimizde Mobilya Müzesi. İnegöl'ü İnegöl yapan tarihi evlerimiz. Bizi biz yapan değerlerimiz bu kadar mı? Tabi ki değil.

CAN SİMİDİ OLACAK DEĞER TURİZM

Biliyorsunuz ülkemiz ekonomik bir saldırı ile karşı karşıya. Ekonomik veriler istenilen düzeyde değil. Tabi ki bu olumsuz tablo vatandaşın gündelik hayatına kat ve kat en ağır şekilde yansırken, birçok sektörde bundan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. İnegöl ekonomisinin lokomotif gücü Mobilya sektörümüz de bu durumdan fazlasıyla etkilenirken, müteşebbis ruhlu mobilyacılarımız farklı pazar yolları bularak İnegöl Mobilyasını ayakta tutmaya çalışmaktadır. Hakeza bu ekonomik darboğazı tarım sektörü de en ağır şekilde hissetmektedir.

Sebze ve meyvedeki fahiş artışlar bunun en büyük göstergesidir. İnegöllü üreticilerde bu noktada ileriyi görmekte zorlanmaktadır. İşte İnegöl'ün iki büyük değeri olan Mobilya ve Tarım böylesi bir kıskancın içinde kalırken, bize can simidi olacak değer Turizm... İnegöl başta olmak üzere ülkemizi bu darboğazdan kurtaracak yegane sektör Turizm gözüküyor. Evet yanlış duymadınız Turizm.

İNEGÖL HER ŞEYİN EN GÜZELİNİ HAK EDİYOR

İşte kenarda kalan, parlatılmayı ve bir sıçrama yapmayı bekleyen değerlerimize sahip çıkacak yegane sektör Turizm. Bunun için el birliği ile Turizm konusuna yoğunlaşmalıyız. Bu işi profesyonellere bırakarak, bizlerinde sahip olduğu amatör ruhla bunu birleştirerek İnegöl'ün Turizm değerlerini hak ettiği noktaya gelin el birliği ile getirelim. Artık kaybedecek zamanımız yok. Yerli ve yabancı turistleri bu şehre getirelim artık. Turizm acenteleriyle, TÜRSAB'la daha verimli görüşmeler yapalım.İnegöl her şeyin en güzelini hak ediyor. İnegöl'ümüzün turizm değerleriyle daha da iyi yerlere geleceğine yürekten inanıyorum. Temennim geleceğimizin daha da iyi olacağı yönünde. Yeter ki daha samimi olalım, sadece yapmak için bir şeyleri artık yapmayalım. İnşallah İnegöl'ü yöneten tüm idarecilerimizde buna inanır ve buna göre davranır. Ve umarım Bacasız Sanayi dediğimiz Turizm sektöründen bu sefer hak ettiğimiz değeri alırız.

Tarihe dokunmak, onu her haliyle hissetmek dileğiyle, kalın sağlıcakla...