Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Bir toplumdaki farklılıklar zenginlik değil midir? Eğer milleti oluşturan toplumsal yapı birlik beraberlik içinde ise elbette ki zenginliktir. Birlik beraberliğimize en fazla katkı sağlayacak unsur sadece kültürel ortaklık değildir.

Osmanlı döneminde farklı dine mensup olanlarla dahi beraber yaşayabilmiştir. Bu gün Medeniyet timsali olarak gösterilen Avrupa'da mültecilere takınılan tavrı herkes biliyor. Eğer siz adaletle muamelede bulunmazsanız, toplum devlete güç kaybı yaşatır.

Adaletin kaynağı vahyi ilahiyledir. Gerçek adalet de, cesaret de, merhamet de Rabbimizdendir. O'na ne kadar yakın olursak adalet de o kadar bize hizmet eder. Aksi durum nefsaniyet özellikleri taşıyacağından toplum gerçek saadete ulaşamaz.

Toplumun birlik beraberliğinin sağlanmasının diğer unsuru da infaktır. Fakirlik kıyamete kadar devam edecektir. Birbirimizi koruyup kollamak, yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak Cenabı Hakk'ın ilk emirlerindendir.

İLK EMİR

Kuran'da Fatiha suresinde dua, hamd ve din bir bütün olarak ifade edilir. Emir cümlelerinden ziyade dua anlamı içeren bir suredir. Bakara suresinde ise "Onlar gayba iman ederler, namazlarını ikame eder ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan infak ederler" diye buyrulur. Bu Kuran'da iman edenlere ilk emir hükmündedir. Birinci emir Namaz, ikinci ise İnfaktır.

Namaz emrindeki hikmet; Ey iman edenler, iman ediniz emrinde gizlidir. Zira iman elbisemiz gibidir, zamanla eskir. Namaz imanımızı yenilememize, her daim Rabbimizin huzurunda olmamıza vesile olur. İhsan makamında yani Allahu Tealayı görüyormuşçasına yaşama gayretinde olmaktır, asıl olan. Kulun gönülden başlayan bir devinimidir.

Bundan sonra infak bir emir olarak bizlere veriliyor. Gönülden başlatılmış harekat toplumla birleşir. Maksat sadece kendini kurtarmak değildir. Düşkünün, yetimin, ihtiyaç sahiplerinin elinden tutarak beraber kurtuluşa erebilmektir.

Nahl suresinin 12 ve 13. Ayetlerinde : " O, geceyle gündüzü, Ay'la Güneş'i hizmetinize verdi; yıldızlar da O'nun emrine boyun eğmişlerdir. Bunda aklını kullanan bir topluluk için önemli ibretler vardır. Sizin için yerden rengarenk bitirdiği şeyler de böyle; bunda da düşünüp taşınan bir kavim için ibretler vardır." Buyrulur.

Gece demedin, çalıştın veya dinlendin, gündüz demedin çalıştın. Gökyüzü de, yeryüzü de senin emrine amade kılındı. Düşünmesi gerekli bir toplum olarak değerlendirmeliyiz. Rengarenk yetişmiş nebatat gibi çeşit çeşit insanız. Her birimiz Rabbimiz kuluyuz. Rabbimiz tektir. Toplum ortak bir değerle, inançla bir ve beraber olursa, birbirini infak ile tamamlarsa o millet yıkılmaz bir güç haline gelir. Muhabbetle kalın..