İnegöl'de Ramazan Ayını Karşılama ve Uğurlama kültürü konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz:

Bu mevsim sona erdiğinde; Ramazan bayramı ile karşılaşılırki Müslümanlar, Şevval Ayının ilk üç gününü, Ramazan bayramı olarak kutlarlar.

Bu üç gün, aynı zamanda, "Hac" mevsiminin de başlangıç günleridir.

Ramazan Bayramı için hazırlıklara, arefe gününden itibaren başlanır; bayram günlerinde gelecek misafirler için özel yemekler, börekler, tatlılar yapılır; çocuklar için de hediyeler hazırlanır; araefe günü gecesi, boy abdesti alınarak vücut temizliği yapılar; erkekler, temiz ve de yeni elbiselerini giyerek sabah ve bayram nazmını kılmak üzere; camiye giderler; namaz sonunda cemaat ile topluca bayramlaşılır.

Ardından eve gelmeden önce-isteyenler- mezarlığa gider; vefat etmiş olan aile büyüklerini ziyaret ederek onlar için fatihalar okur ve de düalar ederler.

Sonra da eve dönülerek ev halkı ile bayramlaşılır ve topluca birlikte bayram yemeği yenir. Öğleye doğru dost ve akraba ziyaretleri başlar; yaşlıların ve de hastaların ziyaretine öncelik verilir.

Ziyaretler tamamlandıktan sonra; gençler, foklorik oyunlar oynarlar, gezi ve piknik yaparlar.

Küçük çocuklara para ve hediyeler verilerek sevinçleri arttırılır; bayram algıları güçlendirilir ve de geliştirilir. Kasaba ve belde bazında yapılan bayram kutlamaları, köylerdekinden biraz farklıcadır.

Çünkü eski yıllarda bayram ve Cuma nmazları, sadece kasabalarda "buyruntulu" imam ve hatiplerin görev yaptığı selatin ve merkezi büyük camilerde kılınırdı .

Bu sebepten oba ve köylerden bayram namazı kılmak için şehir ve kasabalara gelenler olurmuş.

İşte bayram namazı için oba ve köylerden şehir ve kasabaya gelen bu Müslümanları ağırlamak şehir ve kasaba cemaati için çok önemli olduğundan şehir ve kasaba camilerinde bayram namazı kılanlar, bayram namazı sonrasında cami çıkış kapısında evlerinde yemek yedirmek ve ağırlamak için köylü misafir beklerlermiş.

Bu husustaki bilgileri yaşlı cami cemaatinden bizzat dinlemişimdir. Bayram namazı sonrasında evine davet edecek köylü misafir bulamıyan yaşlı cemaat üzüntü içinde evlerine döndüklerini söylemişlerdir.

Bazı ev hanımları, bayram sabahı camiden eve getirilecek köylü misafir olmayınca eşini sokağa çıkartır köylü misafir aratırmış.

Zira bayram namazı sonrasında eve köylü bir misafir kabul etmek, büyük sevap olarak değerlendirilirken misafir kabul etmemek veya misafir bulamamak o ev için uğursuzluk olarak algılanırmış

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR