Merhabalar, bir haftayı daha şaşkınlık veren bir haberle kapadık. Toplu ulaşım araçlarına zam gelmiş.

Türkiye'de her şey zamlanırken toplu ulaşım araçlarına zam gelmemesini beklemek polyannacılık olurdu tabiki. Ama 2.40 olan tam bilet fiyatının 2.75'e çıkması; bir anda bu kadar zamlanması gerçekten hayret verici. Öğrenci tarifesi ise 1.50'den 1.65'e yükseldi.

Dört kişilik bir ailenin toplu taşıma araçlarını kullandığını düşünelim. Bu ailedeiki tam ve iki öğrenci fiyatlarını hesaplarsak yaklaşık 500 TL ulaşıma ayrılmak zorunda. Aile böyle bir hesap sonucunda hangi parayla geçinecek? Her şey bu kadar zorken, dayanışma içerisinde bulunmamız gereken günlerdeyken neden her şeyi daha da zorlaştırmada üstümüze yok anlamıyorum.

Tüm bunların yanında çekilen çilelere gelelim. Özellikle kendimin de mustarip olduğu bir konu Alanyurtgüzergahı. Özellikle Kozluca taraflarında oturan kişilerin Devlet Hastanesine gidebilmesi için iki vesait kullanması gerektiğini biliyor musunuz? Şimdi yeni zamlarla beraber rahatsızlanıp otobüse bindiğini varsayarsak (ki rahatsız olduğu için en az iki kişi binmek zorundalar..) yuvarlak hesapla en az 20 TL' ye mal olacak.

Bir de otobüslerin ve şoförlerin durumları var tabiki. Neredeyse her sabah yaşadığım bir olayı paylaşmak isterim sizlerle. Sabah otobüsü kullananlar bilir her daim hınca hınç doludur otobüs. Ki sabahları 3 dakikada bir geçer duraklardan. Buna rağmen önde giden şoför her yolcuyu arabasına almak ister. Ön tarafta yer mi yok? "Sen kartını bas arkadan bin." derler, arkadaki yolcuların "Abi yer yok" sözlerine aldırmadan.

Durakta bekleyen içeriden bi haber olan yolcu kartını basar arka kapıya bir yönelir ki yer yok. Ama kartı geçmiştir bir kere. Mecbur binecek otobüse. Karga tulumba varılacak yere kadar sabredilir. Bu kadar kalabalığın nefesi yetmiyormuş gibi bir de bilmem kaç derece ısıtıcılar çalıştırılıyor. Orta bir derecesi yok mudur o ısıtıcıların gerçekten merak ederim hep.

Geçen yıldı sanırım bir başkan sivil giyinerek toplu taşıma araçlarına binmiş, insanların ne yaşadığını gözlemlemiş ve ona göre önlemler almış.Ne kadar güzel bir örnek. Tüm yetkililerden böylesi örnekler görmek isteriz gerçekten.

ZAM GERİ ALINDI

Ben bu satırları yazarken Sayın Alinur Aktaş; Cumartesi itibariyle yapılan zammın geri çekileceğini ve aynı fiyat üzerinden ulaşımın sağlanacağı konusunu dile getirmiş. Çok geç olmadan bu karardan vazgeçildiği için çok mutluyuz. Bu konuyla ilgili verilen tepkilere kayıtsız kalmadığı için kendi adımaSayın Alinur Aktaş'ateşekkür ederim.

Mutlu hafta sonları dilerim...