21 yy ilk çeyreğinde de zaman nedense 20yy ilk çeyreği kadar sancılı geçiyor Buna kaderin cilvesi mi desek, yoksa yanlışlardan ders alınmayan tekerrür eden bir tarih mi? Bilinmez ama aynı sancılar.

Farklı bir senaryo. Şimdiki senaryoda 20 yy başlarındaki kadar ümitsiz değiliz. Zira üretiyoruz. Katmadeğer sağlayamasak da kopyadan hallice olsada Kimlik ve markalaşma kısmında tökezlesekte. Artık bizde üreticiyiz. Varız bu kavgada. Kavga pastadan pay alma kavgası. Lojistik imkanları çözüldükçe yeni fırsatlar, Yeni rakiplere yeni pazarlar sunulmakta.

Bakir pazarlar ısınmaya başlıyor, keşfedilmedik yol kalmıyor. Öyleyse yeni yollar, yeni usuller, yeni yöntemler denemek lazım. Geleceğe, beklentilere Uyumlu olmak geleceği anlamak ve kapıya gelen fırsatları değerlendirebilmek lazım.Bu yeni yaklaşımlardan biride jointventure. Bizcesi ortak girişim. Şimdilerde zaman ortak akıl ve proje yürütme zamanı. Duyarsınız koca koca firmaların ortak modeller üreterek değişik pazarları domine etmeye çalışma girişimlerini.

2 ya da daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, kararlaştırdıkları belirli bir yatırım projesi için birlikte hareket etmek için oluşturdukları ortak işletme yapısına, jointventure deniyor. Aslında zorunluluktan doğmuş bir kavram.

JointVenture sistemini kısaca "ortak girişim" olarak tanımlayabiliriz. 2 ya da daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, kararlaştırdıkları belirli bir yatırım projesi için birlikte hareket etmek için oluşturdukları ortak işletme yapısına, jointventure deniyor. Örneğin, 2 firmanın değişik hisse oranlarıyla, kendi ülkelerinde ya da yabancı bir ülkede kurdukları "yeni bir firma" jointventure kapsamına giriyor.

Yeni bir firma tanımını özellikle tırnak içine almak gerekiyor zirajointventure´ın yapı itibariyle karıştırıldığı bazı yatırım projeleri de olabiliyor. (iş ortaklığı ya da konsorsiyumlar gibi). Jointventure´ın konsorsiyum ya da iş ortaklığından en bariz farkı, tarafların bir proje için adi ortaklık gibi hareket etmemeleri, yeni bir şirket kurmalarıdır. Konsorsiyumda bir devamlılık söz konusu değildir, proje tamamlandığında taraflar ayrılır.

Jointventure ile başka ülkelerde pazarında yer almak, pay almak nispeten kolaylaşmakta. Bu modelle istenilen marketlerden, yeni ortak aracılığıyla başka piyasalara girmenin yolları kolaylaşmaktadır. Bu nedenle jointventure sistemini, yabancı bir ülkede yerel bir firmaya ortak olarak katılma, yerel firmanın hisse senetlerinin bir bölümünü satın alma ya da o yerel firmayla yeni bir firma kurma olarak değişik şekillerde de görebiliriz. Biraz örnek lütfen dediğinizi duyar gibiyim. Örneğin Mitsubishi ile sabancının birlikteliğinden doğan pilsa gibi. Jointventure´ın yabancı ve yerel firmalar yönünden kimi avantajları şunlardır. Yerli teknolojiye, daha gelişmiş bir yabancı teknolojinin katılımı sağlanmaktadır.

Yabancı firma için oldukça belirsiz ve yabancı bir piyasa, yerel firmanın katkısı ve ondan gelen bilgilerle öğrenilmekte ve keşfedilmektedir. Maliyetlerde azalma, kaynak bulma da kolaylık, teknoloji ve rekabet üstünlüğü sağlamak gibi, hem yerli hem de yabancı firmayı ilgilendiren önemli avantajlar sağlanmaktadır.

Jointventure sadece yabancı bir firmayla yerli firmanın ortak girişimi olarak ta algılanmamalıdır. Örneğin iki ya da daha fazla yerli firma, yatırım yapmadıkları bir alanda ortak girişim oluşturup, yeni bir firma kurabilirler. Bu firmayla birlikte hem bu yeni alandaki yatırım yükünü ve riskini paylaşırlar hem de güçlerini birleştirdikleri için, piyasadaki diğer rakiplerine göre büyük bir rekabet gücü edinirler.

Jointventure´ın en büyük dezavantajı, ortak girişimin genellikle pek bilinmeyen bir piyasa ya da sektörde yapılması nedeniyle oldukça yüksek bir yatırım riski üstlenilmesidir. Çünkü taraf firmalar kendi uzman oldukları sektörlerde değil, yeni ya da henüz girmedikleri bir piyasada girişime soyunmaktadırlar. Bu durum ekonomik düzeni tam olarak oturmamış ülkelerde girişilecek jointventure türü girişimleri bekleyen tehlikeli maceralar yaratabilir (Zaten "venture"ın İngilizce anlamı "tehlikeli macera" olarak geçmektedir.)

Sonuç olarak risk her zaman var. Doku uyuşmazlıkları her zaman olası. Önemli olan ön tahlilleri iyi yaparak maksimum uyumla ortak bir yol bulmak. Ve sadece pazara odaklanmak. En iyi yaptığınız işlere fokuslanmak. Bunun sonucunda en verimli, en karlı, en anlamlı neticeyi almak için varını yoğunu ortaya koymak. Bir girişimci ile buna benzer bir projeksiyonu paylaştığımda cevabı. Odadaki en zeki insansan yanlış odadasın. Buradan aynı ligde değiliz algısı alt izlenimi çıkıyordu. Benimde bu tarz düşünce erbabına cevabım. Matematikte iyi olmak istiyorsan dahilerle vakit geçirmeye alışmalısın" Keyifli haftalar