Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a ,sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Malumunuz odur ki okulların sömestreye girmesiyle birlikte eğitime iki haftalık bir ara verildi. Bu haberi televizyonda tatil olarak duyuyoruz. Kar yağdı, bayram oldu, karneler verildi, yaz tatili, kış tatili, tatil planlarınız vs.

Hatırlıyorum da, öğrencilerimin kar yağdığında 'hocam tatil yağıyor' demelerini.Bizim kültürümüzde tatil ifadesi nasıldır, tatil diye bir şey var mı acaba, bu tatile çıkma, tatilde olma insanımız tarafından nasıl algılanıyor? Tatil kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir.

ATALET KÖKENİNDEN TÜREMİŞTİR.

Birinci anlamı : hareketsiz ve başıboş olma . İkinci anlamı : boşluk, işsizlik ve tembellik anlamlarındadır. Tatil kavramını bu aralar tv ve internet sitelerinde çok duyar olduk.

Batı medeniyetinde- ki ne kadar medeni denir ayrı bir konu- yaşayan insanlar yaza kadar yoğun bir tempoyla çalışırlar.

Tatil (!) zamanı geldiğinde herşeyi bir kenara bırakıp eğlenceye, gece hayatına dalarlar. Bu onlar için gayet tabii bir durumdur. Çünkü, sırf dünyaya endeksli bir yaşamınız varsa çalışma hayatınızın onca stresini ancak bu şekilde üzerinizden atacaksınız. Kaba tabirle eşek gibi çalışıp katır gibi harcayacaksınız.

Müslümanın hayata bakışı dünyaya geliş amacıyla uyumludur. Onun amacında Allah'a yakınlaşmak, O'na sevgi ve hürmetle bağlı kalmak vardır.

Bu anlayışta olan biri tatil diye bir başı boşluğu hayatının hangi anına koyabilir? Hareketsiz kalmayı tercih edebilir? Emeklilik hayaliyle bir kenarda kalmayı planlayabilir?

Hz. Peygamberin sallallahu aleyhi ve sellem böyle bir hayatı yoktu. O bizim rehberimiz ise Allah Tealaya en yakın o ise onun hayatı bize mihenktir. Cenabı Hakk Peygamberimizi zamanını iyi kullanması yönünde ikazlarda bulunmuştu.

MÜSLÜMANIN TATİLİ OLUR MU?

Elbet müslüman insan da gezecek, eğlenecektir. Bu insiyatifi israfa kaçmadan, harama bulaşmadan, yaratılış gayesini unutmadan yapacaktır. Helal dairesi çerçevesinde müslümanın eğlenmesi tabiidir.

Ama tatile çıkıyorum diye namazlarından, ibadetlerinden, iffetinden taviz verecekse bu onu Allah'tan ve Resulundan uzaklaştırır ve amel defterinde zafiyet oluşturur.

Gittiğin yerde ailenle daha fazla zaman geçirebilecek yani ailene karşı sorumluğunu yerine getireceksin. Onlara olan ilgin ibadettir. Farklı insanları tanıyıp onlara faydalı olabileceksin bu salih ameldir.

Cenabı Hakk'ın, yaratışındaki güzellikleri görüp yaradana şükür edecesin. Yalnız kaldığın zamanlarda Rabbine daha yakın olursun, onu tesbih ve zikirle anabilirsin. Varsa hastalığının tedavisini aramak, şifalı gıda ve sularla farklı tecrübeler edinip Allahın sana verdiği bu hastalığa edeple muhatap olabilirsin.

EDEP YA HU

Hayatımızın her anı edepli olmalıdır. Belli zamanlarda edepli olunmaz. Her zaman her yerde edep gereklidir. Biz tatile (!) çıkıyoruz diye edebimizden taviz veremeyiz. Gezmeye de gitsek eğlenmeye de gitsek edepsizlik edemeyiz. Allah'ın rızasına uygun olmayan her davranış edepsizliktir. Şu dünyaya edep ile geldik, edebimizle göçüp gitmek hayatımızın her anını bu düsturla geçirmek durumundayız.

Müslümanın tatili olmaz. Tatil başı boşluktur. Müslümanın hayatında boşluk olamaz. Bu ifadeleri kullanırken daha dikkatli davranmamız gerekir. Ne olacak demeyiniz, hayatınızda karşılığı olmayan bir kelime yoktur. Bu sizin kültürünüzdür. Hayatınızın bir parçasıdır. Hayat boşluk kabul etmez, başıboşluğu kaldırmaz.

"Yoksa insan başı boş bırakılacağını mı sanır!" Kıyame 36. Ayet

Tatile çıkarken bir kez daha düşünün.Muhabbetle kalın..