Allah'a sonsuz hamd-u senalar, O'nun nebisi Efendimize Allah'ın bize bahşettiği nimetler adedince salatu selam olsun.

Ramazan ayımızın mağfiret olan kısmına girmiş bulunuyoruz. Efendimiz aleyhisselam buyuruyorlar ki: "Ramazanın başı RAHMET, ortası MAĞFİRET, sonu ise Cehennemden KURTULUŞTUR."

Bu sene belki ülkemizin de içinde bulunduğu sıkıntılar sebebiyle mi? ya da başka sebeplerden midir? Bilmem, sanki bu Ramazan manevi olarak biraz ağır geçiyor.

Cenabı Hakk hayırlara kapı açıyordur inşallah. Zira bir mükafat bahşedilecekse öncesi sancılı olur. Ne zaman rahata eriyoruz bir başka sıkıntı karşımıza çıkıyorsa bilin ki daha büyük bir felah bizi bekliyordur.

Bu günlerde mağfirete talip olmak gerekir. Bu bağışlanma talebidir. Rahmet üzerimize geçtiğimiz günlerde yağmurların yağdığı gibi yağdı hatta bu mevsimde bile bizi üşüttü.

Rahmette acıma ve şefkat vardır. Biz Allah Teala'nın emrine uyduk. O'ndan gelen rahmete mazhar olduk. Bu günlerimiz günahlarımızdan bağışlanma için fırsattır.

Çünkü ortası MAĞFİRET. Allah Teala hata ve kusurlarımızı gizlesin, affeylesin. Ya Rabbi sen affedicisin affetmeyi seversin bizleri de affet. Amin

Ayeti kerimede "Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç size de sayılı günlerde farz kılındı ki umulur ki takvaya ulaşasınız" geçer.

Ayetteki vurguyu orucun niçin tutulduğuna dair yaptığımızda: " Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten (takvaya ulaşmanız için) sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerle farz kılındı." Diye tercüme edebiliriz.

Yani oruç tutmaktaki asıl gaye: "takvalı" olabilmektir. Takva; günahsız yaşamaya azami gayret, Allah'a karşı sorumluluk bilincinde olmaktır.

AÇLARIN HALİNİ ANLAMAK İÇİN ORUÇ TUTMUYORUZ

Sokak röportajlarında niçin oruç tutuyoruz? Sorusuna genelde 'efendim aç olan insanların halini anlamak için diye' cevap verildiğini görüyoruz.

Sosyal medyada şöyle bir yazı ile karşılaştım. Oruç der ki; Niyetim sizi aç bırakmak değil, niyetim size açın halini anlatmaktır. Orucun böyle bir faydası olabilir ama orucun gayesi bu değildir.

İnsan diğer zamanlarda da aç kalabiliyor. Bu haliyle de açın halini anlayabilir. Oruçtan maksat : "GÜNAHLARDAN KAÇINMAYI ÖĞRENİP FITRATIMIZA DÖNEBİLMEKTİR"

Rabbimiz (Rabb terbiye eden demektir), bizi kalan on bir ay boyunca fıtratımıza uygun yaşamamız için orucu emretmiştir. Sadece aç olan insanlarla empati yapmak için değil.

Bu Fatiha suresinde geçen sıratal mustegim yani dosdoğru yoldur. Günahlar bizim rotamızı bozar. Nefsimize uydurur. Yoldan çıkarız. Rabbimiz yoldan ayrılmamamız için Ramazanda bize oruç tutturur. Nasibi olana hayırlar getirsin inşallah.

Rabbimizin istediği bir oruç, kendini Ramazandan sonra gösterir. Hal ve tavırların düzene girdiyse, Allah'ın rızasına uygun davranma gayretin oluyorsa sen Allah'ın seveceği bir kul olursun.

Ramazanda bile insanları yalan dolanla kandırmaya çalışıyorsan yoldan çıkmış bir mahluk olursun. Böyle bir oruçta aç kalsan ne fayda.

Orucun maksadının aç kalmakla doğrudan ilgisi yoktur. Bir yöntem olarak açlık vardır. Bu açlıkla sen takvalı olmaya yönlendiriliyorsun. Çünkü nefsin terbiye yöntemlerinden en kestirme olanı budur.

Muhabbetle kalın.