Süzme yoğurt; Yoğurdun suyu süzüldükten sonra kalan yoğun kısmıdır. Uzun süre dayanabilen ve saklama kolaylığı olan bir üründür.

Farklı toplum ve coğrafyalarda da yapılan ve bilinen bu ürün Türk Kültürünün de geleneksel lezzetlerindendir. Günlük beslenmemizde kullanılan bu ürün kese yoğurdu, torba yoğurdu gibi adlarla da bilinir.

Geleneksel üretim metodunda, klasik doğal yoğurt çok ince gözenekli bez torbalar içine konularak süzülür. 10 c derece sıcaklıkta, yaklaşık 20-30 saat süre süzülmesi beklenir. Yağ oranı da isteğe göre ayarlanabilir. Sonrasında homojen bir karışım elde edilmesi için karıştırılır.

Yumuşak yapılıdır, kolay sürülür, kuru madde oranı da yüksektir. Sade olarak kullanıldığı gibi, çorba, sos, salata, tatlı ve poğaçalarda da kullanılmaktadır.

Tulum peyniri yapımında da kullanılabiliyormuş. İstendiğinde ayran kıvamına da getirilip tüketilir.

İlçemizde çarşı içinde bir bölge "Yoğurt Pazarı" olarak adlandırılmaktadır.

Çevre köy ve beldelerden köylüler ev yapımı süzme yoğurt, ekşimik, ev tereyağı gibi süt ürünlerini perşembe günleri "Yoğurt Pazarı" denilen bölgeye getirir, İnegöl Halkına kilo ile satarlardı.

Küçük bir alan olmasına rağmen, pazarcı olarak da müşteri olarak da katılım yüksek olurdu.

Aynı bölgede ilçede süt ve süt mamulleri işi yapan esnafında sergisi olur, ilçe halkının işi kolaylaşırdı.

Eylül 1987 tarihinde ilçe terminali yanında yeni yapılan pazaryeri faaliyete geçene kadar Yoğurt Pazarı olarak faaliyetini sürdürdü. Günümüzde bu faaliyet sürmese de bölge bu adla anılır.