Bugün Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiği gün. Allah rahmet eylesin. Bu vesile ile hayatının özetini paylaşacağız. Gerçi Muhteşem Yüzyıl isimli dizi sebebi ile Kanuni aylardır Türkiye'de tartışılan bir isim.

Sultan Süleyman, 6 Kasım 1494, Trabzondoğumlu. Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi.

Batıda Muhteşem Süleymanolarak biliniyor. Doğuda ise adaletli yönetiminden dolayı Kanuni Sultan Süleyman olarak bilinmektedir. Maalesef yeni nesil ise O'nu, Hürrem Sultan'ın yanında saraydan çıkmayan bir kadın düşkünü olarak biliyor. Ne büyük yalan, ne büyük iftira...

Sultan Süleyman, 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca ülkeyi yönetmiş ve 13 kez sefere çıkmıştır. Sultan Süleyman saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir.

Sürekli cihad ile meşgul olduğu için dizilerde işlendiği gibi saray entrikaları ve kadınları ile meşgul olmaya fırsatı olmamıştır. Elbette Sultan Süleyman bir melek değildi. Hükümdar ama aynı zamanda bir koca ve baba idi. Hataları ve günahları da vardı. Ancak Dallas dizilerini aratmayacak bir hayatı da yoktu.

REKORLAR SULTANI

Önemli bir noktaya dikkat çekeklim...

Sultan Süleyman, devletin hem en uzun süre görev yapan hem en çok sefere çıkan, hem de en uzun süre sefer yapan hükümdarı olmuştur. İddia edildiği gibi saraydaki ve haremdeki hayatına dair bir rekor yoktur.

Sultan Süleyman 1520 yılında, babası I. Selim'in vefatının ardından tahta çıktı.Batıda Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan'ın büyük kısmını imparatorluk topraklarına kattı. Doğuda, Safevilerle yapılan savaşlar sonrasında Orta Doğu'nun büyük kısmını ele geçirdi.

Afrika'da imparatorluğun sınırları Cezayir'e kadar uzanırken; Osmanlı Donanması ise Akdeniz'den Kızıldeniz'e kadar olan sularda hakimiyet kurdu.

Kanuni Sultan Süleyman devri, Türk hakimiyetinin doruk noktasına ulaştığı bir devir olmuştur. 6.557.000 km2 olarak devraldığı Osmanlı İmparatorluğu'nu, padişahlığı döneminde 14.893.000 km2'ye ulaştırdı.

Sultan Süleyman döneminde yapılan mimari eserlerin çoğunda imzası bulunan Mimar Sinan, Osmanlı döneminin en büyük mimarlarından biri olarak kabul edilmektedir.

SAĞLIK GİBİ DEVLET YOK

Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Süleyman'ın bir de divanı vardı. "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."Saltanat dedikleri bir cihan kavgasıdır, Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi."beyti meşhur şiirlerindendir. 2779 adet gazeli vardır. Kanuni böylece Divan edebiyatının gazel rekorunu da kırmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre görev verirdi.

Kanuni Sultan Süleyman adaleti seven bir padişahtı. Mısır'dan gelen vergiyi haddinden fazla bulup, yaptırdığı araştırma sonunda halkın zulme uğradığını düşünmesi ve Mısır Valisini değiştirmesi bunun açık kanıtıdır.

Zigetvar Muharebesi'nin sonlanmasından bir gün önce, 6 Eylül 1566 tarihinde hayatını kaybetti ve yerine oğlu II. Selim geçti.

SULTAN SÜLEYMAN'IN MEZARI

O'na dair güzel kıssalarla bitirelim yazımızı:

Kanuni Sultan Süleyman vefat eder. Tam defin edilecekken saray ağalarından biri kabre yaklaşır ve Kanuni'nin yanına bir sanduka koymak ister. Bunu gören Kanuni'nin hocası ve aynı zamanda Şeyhülislamı Ebussuud efendi "caiz değil" diyerek saray ağasına itiraz eder. Fakat ağa ısrarlıdır, "padişahımızın vasiyeti" der başka bir şey demez. Ebussuud efendi "ver bakalım sanduka da ne var?" deyip uzandığı vakit sandukayı alırken yere düşürür ve içinden kendisine ait fetvalar çıkar. Bunun üzerine "ya Süleyman sen kendini kurtardın bakalım biz ne yapacağız?" der.

KARINCALAR VE PADİŞAH

Sultan Süleyman, bir gün sarayın bahçesinde otururken, meyve ağaçlarına karıncanın dadandığını görüp, Hocası Ebussuud efendiye bir dörtlük yazar:

Meyve ağacına dadanınca karınca,
Acep günah olur mu onu kırınca.


Hocası da cevabı bir şiirle verir:
Yarın hakkın huzuruna çıkınca,
Süleymandan hakkın alır karınca.

.