Alışkanlıklarımızı değiştirerek suyun tükenmesini önlemeye katkı sunabiliriz..Nasıl mı?Su tasrrufuna mutfaktan başlayabiliriz.Bulaşıklarınızı elde yıkamamalıyız..Bulaşık makinesini tam doldurmadan çalıştırmamalıyız..

Sebze ve meyveleri su dolu bir kapta yıkamaya özen göstermeliyiz.Musluğu açıp uzun süre sebzeleri su altında tutmamalıyız.Gerekmedikçe sifon çekmeliyiz..Her sifon çekilişi 8-10 litre su demektir.

Bir sifon çekilişi deyip geçmeyin 83 milyon kişi sifonu 1 kez az çekse milyonlarca litre su tasarrufu demektir.Daireye gelen su vanasını kısık tutmalıyız..Bu halde bile musluklara yeterince su gelecektir.

Böylece musluklardan fazla suyun geçmesine izin vermemiş olacağız.Çamaşır makinelerinizde az su kullanan programları kullanabiliriz.

Su kaçağı varsa önlemeliyiz.Daha kısa duş alabiliriz..5 dakikalık bir duşta akan su miktarı 90-120 litredir.4 kişilik bir ailede her bir birey duş süresini bir dakika kısalttığında yılda 120 ton su tasarrufu yapılabilir.

Traş olurken,ellerimizi yıkarken,dişlerimizi fırçalarken lütfen suyu açık bırakmamalıyız.

Artık sensörlü muslukları takmanın zamanı geldi diyebiliriz.Dahası ormanlarda boşa akan temiz içme sularını depolarda biriktirmenin zamanı geldi geçiyor.

Bunlar basit tedbirler.Tüm bireylerin alacağı küçük tedbirler. Ben tasarruf etsem ne olacak,kuraklığı ben mi önleyeceğim?Sadece benim tedbir almam yeter mi?Başkaları da bu tedbirlere uymalı,deyişinizi duyar gibi oldum.

Aklıma hemen ''Deniz Yıldızı Hikayesi''geldi.

Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken,denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu Kişinin, sahile vurmuş deniz yıldızlarını denize attığını fark eder ve:

- "Niçin bu deniz yıldızlarını denize atıyorsun ?" diye sorar.

Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, "Yaşamaları İçin" yanıtını verince, adama şaşkınlıkla:

- "İyi ama burada binlerce deniz yıldızı var.Hepsini atmanıza imkan Yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki ?" der.

Yerden bir deniz yıldızı daha alıp denize atan kişi,

- "Bak Onun İçin Çok Şey Değişti," karşılığını verir.

Her bireyin yapacağı su tasarrufu ile insanlık için çok şeyler değişecektir.

Sizler bu tasarruf maddelerini daha da çoğaltabilirsiniz.Basit tedbirlerle tonlarca su tasarrufu yapabiliriz.Sözlerimi bir Hadis-i Şerif ile noktalamak istiyorum:

''Nehir kenarında bile abdest alıyor olsanız,suyu israf etmeyiniz.''

Saygılarımla.

Erol Baştürk

Emekli şube müdürü